Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Mi kerül az asztalra szilveszterkor?

2019.12.26
12:34
2019.12.26
16:57
Forrás
Pannon RTV
Jutányos áron volt kapható a malachús a szabadkai Tejpiacon karácsony másnapján.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A szemfüles vásárlók akár már 400 dinárért is megvehették a szilveszteri hagyományos disznóságokat. A húst fajtájaként 400-tól 800 dináros áron kínálják a húsboltok.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szabadkaiak tartják magukat a szilveszteri hagyományokhoz. Általában lencsét és malacpecsenyét szoktak készíteni szilveszterkor. Ám karácsony másnapján még nem igazán tolongtak a vásárlók a szabadkai Tejpiacon.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A lencse kilójáért 300 dinárt kértek csütörtökön az árusok. Radetić Ádám azon kevés vásárlók egyike volt, aki nem várta meg a szilveszter előtti vásárlási rohamot, és már csütörtökön kisietett a piacra. Tartja magát a hagyományokhoz: „A nagymamámtól megtanultam, hogy lencse mindenféleképpen az asztalra kell, hogy kerüljön, úgyhogy lencse lesz mindenféleképpen, hogy sok pénzünk legyen a következő évben. Ez mellett pedig éppen most vettem a malachúst, amiből a sütőben valami készülni fog.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Ügyesen vásárolt ma Antal Margit is. Karácsony másnapján az egyik húsboltban jutányos áron vett malachúst: „400 dinárért. Ez jó ár, nagyon jó ár ahhoz képest, hogy jóval drágább másik helyeken. Szilveszterkor csinálom a francia salátát, szármát, sütit mellé.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Savanyúságok nagy választéka kapható Kolar Manda pultjánál. Az árus nem panaszkodik, minden elkel az asztaláról, ezért elégedett a szabadkai Tejpiac forgalmával:
„- Kompótot, tormát, mindenfélét vásárolnak.
- Vásárolják-e a töltött káposztához szükséges reszelt és egész káposztát?
- A reszeltet és a fejeset is, talán keverik, hogy hogy csinálják, nem tudom.
- Hogy alakulnak önnél az árak?
- A reszelt 120, a cékla 200, a vegyes saláta 250, az apró uborka, a fürtös 300, a nagyobbak 250. A reszelt savanyúság 250, a mézes savanyúság 300, a többi 250 dinár.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Sok háztartásban a malacpecsenyén kívül a töltött káposzta sem hiányozhat a szilveszteri asztalról. A disznóhúst fajtától függően 400-tól 800 dináros áron kínálják a húsboltok a szabadkai Tejpiacon. A csirkehúsért újév tájékán nincs nagy tolongás, hiszen a szokás úgy tartja, hogy a baromfi elkaparja a szerencsét.

szilveszter
malac
tejpiac
szárma
lencse

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.