Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Minden, amit tudni kell a gombákról

2019.10.29
10:12
2019.10.29
16:51
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban csak a Fruška gorán 1600 fajta vadon növő gomba él, zöme nem ehető, viszont van közöttük védett és szigorúan védett faj is.

Az újvidéki Gombászok Egyesülete azzal a céllal rendezett bemutató jellegű napokat, hogy a polgárokhoz közelebb hozza ezeknek a növényeknek a fontos szerepét a természetben. Valamint, hogy rámutasson a gombák megóvására. A Fruška gora szívében vasárnap rengetegen voltak kíváncsiak a gombakiállításra, amit az újvidéki egyesület szervezett.

Több mint 150 gombafajtát állítottak ki, ez egy töredéke annak, ami a Duna jobb partján húzódó hegy erdeiben található – mondták az egyesület tagjai. A látogatók ismeretterjesztő előadást hallgattak, és gombából készült finomságokat kóstoltak. Az ágazati ismeretekkel rendelkezők pedig tapasztalatot cseréltek. Szegedről a helyi Gombász Egyesület tagjai is meglátogatták a vasárnapi rendezvényt.
Sándor Attila: „Érdemes megemlíteni a Clitocybe geotropa, talán ezen a néven ismerik a legtöbben, ami a környékünkön nem jellemző, egy nagy termetű, impozáns faj. Ezenkívül láttuk itt a süngombát, a közönséges süngombát, ami nálunk Magyarországon védett listán van, itt látom, hogy termesztik is, de a természetes élőhelyén is előfordul, sok izgalmas dolgot tapasztaltunk.”

Az újvidéki Gombászok Egyesülete 2004 októberében alakult azzal a céllal, hogy a polgároknak minél jobb ismereteket nyújtsanak a gombákról.
Momčilo Daljev az egyesület elnöke: „Az emberek ehető és mérgező fajtákra osztják a gombákat, mivel nem ismerik őket, ezért azt hiszik, hogy mind mérgező. Amikor az erdőt járják, akkor rongálják azokat, de ezt nem lenne szabad, mert a gombák kulcsfontosságúak az ökoszisztémában. Nélkülük nem is létezne ökoszisztéma, hiszen szimbiózisban élnek, valamint a holt anyagot lebontják. ”
A gombákról szóló ismeretterjesztő előadás hétfőn este a Tartományi Természetvédelmi Intézetben képkiállítással folytatódott. A közönség így még közelebbről megnézhette valamennyi, különleges gomba egyediségét.

Stevan Baluban, a tárlat készítője gyerekkora óta vonzódik a természethez és a gombákhoz. Gyűjteményében mintegy 50 ezer fotó van 600 fajtáról: „Amikor meglátok egy szép tarka gombát, a szívem gyorsabban ver, azonnal felállítom a gépet és egy – egy gombánál akár egy óra hosszát is elidőzök, minden szögből lefényképezem. Miért csinálom ezt? Azért, mert valamely gombákat, amelyeket elhoztam a kiállításra is, csak egyszer láttam az életben. Ez nem azt jelenti, hogy azok nem fognak többet nőni, de meglehet, hogy csak tíz év múlva. Ezért töltök minél több időt egy- egy gombánál, hogy minél szebb fotókat készítsek róluk. ”
A gombákról készült fényképkiállítás a hétvégéig tekinthető meg a Tartományi Természetvédelmi Intézetben. A belépés díjtalan.

gomba
Fruška gora
kiállítás
mérges gomba
ehető gomba
Újvidék

Most

Népszerű