Ugrás a tartalomra

A nagyapaember

2018-04-12
18:25
A Hagyományok Háza vallomáskötetéről

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közeledésével a Hagyományok Háza is számba veszi az elmúlt év és az ezévi első hónapok legsikeresebb kiadványait. Ezek közé tartozik Panek Kati A nagyapaember című könyve. A kötet a magyar költészet napjához is szorosan kötődik, hiszen Horváth István költőnek állít emléket.

A Hagyományok Háza elmúlt évi kiadványainak igazi gyöngyszeme volt az erdélyi színész, népdalénekes könyve, A nagyapaember. Nehéz műfajba sorolni, talán a vallomás szó illik rá a legjobban.

Gorkij Arhip apó és Ljonyka című novellája ifjúkorom kedves olvasmánya volt. A nagyapa és unokájának történetében a nagy realista szívszorítóan, de ugyanakkor líraian festi le a két egymásra utalt ember kapcsolatát, lelki vívódását, örömét, kétségeit.

Valami hasonló bánat és életöröm sugárzik Panek Kati gondolataiból, amikor a nagyapai szeretetet és a kamaszkori kusza-kitisztuló érzéseket önti sorokba.

Három szálon fut a történet, amelyek néha összetalálkoznak, összegabalyodnak, s futnak tovább. Az író a gyermeki érzéseket írja le képszerűen, ahol elfogy a kép, Horváth István költészetével illusztrálja gondolatait, és az életére meghatározó magyarózdi élményeit köti csokorba.

Fél évszázad távlatából az idézett gyermekkor meghatározó negatív élménye a magány, amely a nagyszülői szeretetben oldódik fel. A mai „műszerjózan” korunkban nem illik érzelmekről beszélni, az író mégis vállalja ezt. Amikor Svédországban egy unoka hajának megsimogatása már-már pedofíliának számít, a leírt nagyapa-unoka misztikus kapcsolat mindnyájunknak ellenpéldául szolgálhat. Az idézett versek jól illenek a szöveghez, és a gazdag életmű kifejező lenyomatai.

A harmadik szál Magyarózdra visz. A gyermek itt érzi legjobban magát, élményanyaga egy életre elkíséri. Nagyapja művének, a Magyarózdi toronyaljának szelleme az utódot is megihlette, a leírtak egy szűkre szabott falutörténeti monográfiának is beillenek: aki nem járt még a Maros megyei faluban, az is képet kaphat hagyományokról, szokásokról, az egykori mindennapi életről.

A mértéktartó fotó összeállítás és a könyvhöz tartozó CD-válogatás erősíti az olvasás élményét.

A nagyapaember
Panek Kati
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.