Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos/illusztráció

Ne etessük a vízimadarakat!

2021.02.09
10:16
Forrás
www.mme.hu
A tapasztalatok alapján az emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük nem hasznos, mert a növényevő vízimadarak, például a récék, ludak, hattyúk táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezi, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt. Az etetőhelyeken a madaraknak bedobált és hosszú ideje fogyasztott kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti a madarakat, az etetőhelyek mesterséges táplálékkínálata pedig kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt, szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

vízimadár
etetés

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.
09:36, Frissítve: 09:56

Határtalan advent

Teljesen megtelt az adai színházterem Fehér Nóra színész-énekes élőzenés adventi jótékonysági koncertjére. Az esemény immár több éve varázsolja szebbé az ünnepvárás időszakát a községben.

Népszerű