Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Négy éve indult el a Kalamáris

2020-12-03
15:24
2020-12-03
17:22
Forrás
Pannon RTV
A Pannon Televízió műsorában neves magyar írók és világirodalmi alkotók remekművei születnek újjá óvodások és általános iskolások szavalásával. A Kalamárist minden délután 18 óra 55 perckor láthatják a nézők.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

2016-ban indult a Kalamáris, akkor a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola könyvtárában rögzítették az első adásokat. Azóta már több mint 1100 videó készült el.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A járványügyi helyzet miatt idén nem sikerült sok helyen forgatniuk, azonban csütörtök délután a csantavéri színházban több gyerek is sorba állt, hogy kamera elé állhasson.

Ludmány Benedek:
„- Weöres Sándortól a Szép a fenyőt.
- Most mondasz először verset?
- Igen.
- Tetszik?
- Igen.”

Bózsity Patrik: „Most verseltem először, és Petőfi Sándortól A négyökrös szekeret mondtam.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A gyerekeket nemcsak tanáraik, hanem szüleik is segítik a felkészítésben. Radaković Huszta Orsolya, a Kalamáris szerkesztője szerint túljelentkezés van. Nagy örömmel tölti el, hogy ennyien szeretnének szavalni, hiszen ezzel is ápolják a kultúrát. „Még mindig azt mondhatom, hogy népszerű a Kalamáris. Most Csantavéren vagyunk, most második körben jöttünk, mert annyian voltak, hogy az első körben nem győztük, nagyon népszerű, főleg az alsósok körében és az óvodások körében, ők egyáltalán nem izgulnak, annyira természetesen kiállnak és mondják a verseket, inkább a szülők azok, akik helyettük izgulnak, és végig nézik izgalommal a felvételezést.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A szerkesztő hozzátette, a műsorötletet a gyerekek adták, hiszen az iskolában, ahol magyartanárnőként tanít, mindig sokan jelentkeznek a szavalóversenyre, de csak egy diák indulhat megmutatni a tehetségét, ezért ezzel lehetőséget tud adni a többieknek is a szereplésre. A Kalamáris továbbra is minden nap 18 óra 55 perctől várja a nézőket a Pannon TV műsorán.

Kalamáris
felvétel
gyerekek
szavalat
vers
Csantavér
Radaković Huszta Orsolya
Pannon Televízió

Most

22:36, Frissítve: 22:43

Újra beindul a kulturális élet a Cnesában

A szigorítások és a polgárok megóvása érdekében minden kulturális programot le kellett mondani a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben az elmúlt időszakban.
22:05

Online gazdafórum hetente kétszer

Az online előadások nézettségével a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nagyon elégedett, de abban is bíznak, hogy a jövőben ez a létszám még emelkedni fog. Feldogozzák a támogatásokat és a pályázati lehetőségeket is az idei évre.
21:26

Folyamatosan érkezik a védőoltás Szerbiába

Szerbiának nagy mennyiségű védőoltást sikerült biztosítania, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy a lakosság 50-60-70 százalékát be lehessen oltani. Ezért nagyon fontos, hogy először azokat oltsuk be, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.
20:49, Frissítve: 21:12

Döcögve az EU felé

A koronavírus-járványt is lehet okolni azért, hogy 2020-ban egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitottak meg. Ugyanakkor az integrációs bizottság alapfeladata a törvények összehangolása az uniós elvárásokkal, és ezen is van még javítanivaló.

Népszerű