Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nemezelés, tojásfestés, quillingezés Tóthfaluban

2019-04-09
19:39
2019-04-09
20:01
Forrás
Pannon RTV
Nemezelni, tojást festeni, quillingezni és papírvirágot készíteni is megtanultak Tóthfaluban ma a gyerekek a Nyers István Akadémiában szervezett húsvéti műhelymunkán.

A helyi Szabó Dénes Egyesület szervezésében a négy héten át tartó műhelymunkán a kollégista gyerekek mellett a helyiek is részt vettek.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ki tojást festett, ki tojást nemezelt a műhelymunkán Tóthfaluban. Nagyon népszerű volt a hagyományos viaszos és levélmintás, harisnyás tojásfestés a gyerekek körében. Sziráki Gréta és Faragó Luca több technikát is kipróbált a délután folyamán.

Sziráki Gréta, Faragó Luca:
„- Lehetett leveles tojást csinálni, hogy mintás legyen, azt én vörösre csináltam, festettem, a mintákat pedig pöttyösre, sima csíkosra meg hullámosra csináltam.
- És te milyen fajta technikákat tanultál itt ma?
- Csináltam sztiropor tojásokból cérnafélével tojást. Rá kellett szurkálni. Eddig csináltam egy nyuszit meg egy virágot.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tojásfestés mellett az idősebbek a quillingtechnikát, a papírvirág-készítést és a varrástechnikát próbálták ki leginkább.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A Hagyományok Háza Egyesület lelkes asszonyai voltak a mintegy 40 résztvevő segítségére, hogy ezáltal mutassák be, valamikor hogyan készültek az emberek az ünnepekre.

Zsoldos Rózsa, vezető, Hagyományok Háza Egyesület, Tóthfalu: „Nagyon sok helyen már megveszik a kész befestett tojást. Nem csinálják otthon, és akkor legalább ilyenkor lássák meg, hogy tényleg valamikor húsvét előtt a családok, hogy készültek.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az eseményt a helyi Szabó Dénes Egyesület hívta életre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, és már második hete foglalkoznak a gyerekekkel, fiatalokkal ezáltal főként a közösség építés céljával.

Faragó Zoltán, elnök, Szabó Dénes Egyesület, Tóthfalu: „Összehozzuk az embereket valamilyen formában, a kicsiket, nagyokat, időseket, fiatalokat, mindenkit, és így közösen tudnak együttműködni, együtt dolgozni, beszélgetni, segíteni egymásnak, akár technikákat elsajátítani.”

Az eseménysorozat húsvét hétfőn zárul, amikor a helyi legények locsoló körútra indulnak, mégpedig lovaskocsikkal zenekar kíséretében.

Tóthfalu
Szabó Dénes Egyesület
műhelymunka

Most

Népszerű

Halálos kimenetelű baleset Hajdújárás és Palics között

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt ma délelőtt Palics és Hajdújárás között. A két települést összekötő felüljárón egy 53 éves férfi Ford Fiesta típusú gépkocsijával elgázolt egy 58 éves kerékpáros nőt, aki a helyszínen életét vesztette.