Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nemzetközi levéltári konferencia Szabadkán

2021.09.30
14:45
2021.09.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
Egész napos nemzetközi levéltári konferenciát tartottak ma a szabadkai Városházán. Központi témaként megvizsgálták, kinek van szüksége a levéltárra.

Ezen belül többek között szó volt a 21. századi, illetve digitális levéltárról, és az archívumok szolgálatában álló új technológiákról is. Az előadók között voltak nagybecskereki, niši, užicei, újvidéki levéltárosok, de Budapestről, Kalocsáról, Pécsről is érkeztek szakemberek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A 14. nemzetközi levéltári nap megnyitóján Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi online tanácskozást követően örülnek, hogy idén ismét személyesen találkozhatnak egymással a levéltárosok.

„Szerbiából, Vajdaságból lesznek legtöbben. Van aki először van itt. Például el kell mondanom, hogy a niši meg a kragujeváci kollégák is jönnek, de magyarországi kollégák is jönnek a Budapesti Fővárosi Levéltárból, a kalocsai levéltárból is lesznek, vagyis már itt vannak, meg a pécsi levéltárból is.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Lakatos Andor kalocsai levéltáros előadásának témája Ki jut el a levéltárba, és kihez jut el a levéltár. Ötven év kutatóforgalmát vizsgálta meg, és ennek az összegzését hozta el erre a tanácskozásra. Szerinte a közös múlt miatt fontosak ezek a találkozások.

„Nagy együttélésben vagyunk itt Közép-Európában, és hát ezen a tájon, az én levéltáram nevében abszolút elmondhatom, hogy a kalocsai-bácsi római katolikus egyházmegyének a területi súlya azért ide esett a néhai Bács-Bodrog Vármegye területére. Úgyhogy mi lépten-nyomon ennek a térségnek a múltjával találkozunk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A levéltári konferencián az előadók többek között foglalkoztak a levéltár és a honismeret oktatás kapcsolatáról, de az utóbbi tíz évben történt változásokkal is, mint a digitális levéltár, az archívumok szolgálatában álló új technológiák.

Szabadka
Szabadkai Történelmi Levéltár
Stevan Mačković
Lakatos Andor

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
07:40, Frissítve: 07:46

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója, amely a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.