Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nemzetközi levéltári konferencia Szabadkán

2021.09.30
14:45
2021.09.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
Egész napos nemzetközi levéltári konferenciát tartottak ma a szabadkai Városházán. Központi témaként megvizsgálták, kinek van szüksége a levéltárra.

Ezen belül többek között szó volt a 21. századi, illetve digitális levéltárról, és az archívumok szolgálatában álló új technológiákról is. Az előadók között voltak nagybecskereki, niši, užicei, újvidéki levéltárosok, de Budapestről, Kalocsáról, Pécsről is érkeztek szakemberek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A 14. nemzetközi levéltári nap megnyitóján Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi online tanácskozást követően örülnek, hogy idén ismét személyesen találkozhatnak egymással a levéltárosok.

„Szerbiából, Vajdaságból lesznek legtöbben. Van aki először van itt. Például el kell mondanom, hogy a niši meg a kragujeváci kollégák is jönnek, de magyarországi kollégák is jönnek a Budapesti Fővárosi Levéltárból, a kalocsai levéltárból is lesznek, vagyis már itt vannak, meg a pécsi levéltárból is.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Lakatos Andor kalocsai levéltáros előadásának témája Ki jut el a levéltárba, és kihez jut el a levéltár. Ötven év kutatóforgalmát vizsgálta meg, és ennek az összegzését hozta el erre a tanácskozásra. Szerinte a közös múlt miatt fontosak ezek a találkozások.

„Nagy együttélésben vagyunk itt Közép-Európában, és hát ezen a tájon, az én levéltáram nevében abszolút elmondhatom, hogy a kalocsai-bácsi római katolikus egyházmegyének a területi súlya azért ide esett a néhai Bács-Bodrog Vármegye területére. Úgyhogy mi lépten-nyomon ennek a térségnek a múltjával találkozunk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A levéltári konferencián az előadók többek között foglalkoztak a levéltár és a honismeret oktatás kapcsolatáról, de az utóbbi tíz évben történt változásokkal is, mint a digitális levéltár, az archívumok szolgálatában álló új technológiák.

Szabadka
Szabadkai Történelmi Levéltár
Stevan Mačković
Lakatos Andor

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű