Ugrás a tartalomra

Nemzetközi levéltári konferencia Szabadkán

2021.09.30
14:45
2021.09.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
Egész napos nemzetközi levéltári konferenciát tartottak ma a szabadkai Városházán. Központi témaként megvizsgálták, kinek van szüksége a levéltárra.

Ezen belül többek között szó volt a 21. századi, illetve digitális levéltárról, és az archívumok szolgálatában álló új technológiákról is. Az előadók között voltak nagybecskereki, niši, užicei, újvidéki levéltárosok, de Budapestről, Kalocsáról, Pécsről is érkeztek szakemberek.

A 14. nemzetközi levéltári nap megnyitóján Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi online tanácskozást követően örülnek, hogy idén ismét személyesen találkozhatnak egymással a levéltárosok.

„Szerbiából, Vajdaságból lesznek legtöbben. Van aki először van itt. Például el kell mondanom, hogy a niši meg a kragujeváci kollégák is jönnek, de magyarországi kollégák is jönnek a Budapesti Fővárosi Levéltárból, a kalocsai levéltárból is lesznek, vagyis már itt vannak, meg a pécsi levéltárból is.”

Lakatos Andor kalocsai levéltáros előadásának témája Ki jut el a levéltárba, és kihez jut el a levéltár. Ötven év kutatóforgalmát vizsgálta meg, és ennek az összegzését hozta el erre a tanácskozásra. Szerinte a közös múlt miatt fontosak ezek a találkozások.

„Nagy együttélésben vagyunk itt Közép-Európában, és hát ezen a tájon, az én levéltáram nevében abszolút elmondhatom, hogy a kalocsai-bácsi római katolikus egyházmegyének a területi súlya azért ide esett a néhai Bács-Bodrog Vármegye területére. Úgyhogy mi lépten-nyomon ennek a térségnek a múltjával találkozunk.”

A levéltári konferencián az előadók többek között foglalkoztak a levéltár és a honismeret oktatás kapcsolatáról, de az utóbbi tíz évben történt változásokkal is, mint a digitális levéltár, az archívumok szolgálatában álló új technológiák.

Szabadka
Szabadkai Történelmi Levéltár
Stevan Mačković
Lakatos Andor

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű