Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Nemzetközi önkéntes tábort tartanak Ludason

2019-09-11
16:55
2019-09-12
01:58
Forrás
Pannon RTV
A két hetes táborba Szerbia mellett öt országból érkeztek fiatalok, akik a napi munka mellett saját kultúrájukat is bemutatják egymásnak. A táborlakók Szabadkán és a Palicsi-tónál is jártak.

Tizenhárom önkéntes dolgozik szorgalmasan a Ludasi-tó partján. A két hetes tábor során a világ számos országából érkező fiatalok amellett, hogy megismerkednek a környék fontosabb természetvédelmi területeivel, szoros barátságot is köthetnek.

Csehországból, Olaszországból, Japánból, Törökországból, Németországból és Szerbiából érkeztek önkéntesek. Egyik napi feladatuk az volt, hogy gyógynövényeket és őshonos növényeket ültessenek a tábor kertjébe. 

Dunja Mitić idén már két hasonló táborban is részt vett. Önkénteskedett Tršićen, valamint Olaszországban is volt. Ludasra barátnőjével érkezett, hogy segítsenek a tó környékén adódó munkálatokban: „Reggel hétkor kezdjük a napot, ilyenkor van reggeli. Azután héttől egy óráig munka van, majd kettőkor ebéd. Ezután mindig van valami szervezett program. Például tegnap elmentünk csónakázni a szigetig. Pár nappal ezelőtt voltunk Szabadkán és a Palicsi-tónál. Emellett játszhatunk asztaliteniszt. Valahogy mindannyian egyetértünk és sokat nevetünk. Szerintem ez a legfontosabb.”

Az önkéntesek nagy segítséget nyújtanak a tábor ideje alatt a Palics-Ludas Közvállalat munkájában. Évente két tábort szerveznek, amelynek a Szúnyog csárda ad otthont és minden évben nagy sikere van. Vinkó Tamás, munkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „2010 óta folyamatosan, minden évben van tábor. Általában kettő van. Egy nyári táborunk és egy ősz elejei tábor. Itt tulajdonképpen a résztvevők ki is egészítik a mi munkánkat, illetve pótolják egy kicsit az emberhiányt ami jelenleg tapasztalható.”

A nemzetközi önkéntes tábort a Szerbiai Fiatal Kutatók Szervezete és a Palics-Ludas Közvállalat közösen szervezik meg már évek óta.

Ludas
nemzetközi
önkéntes
tábor
Ludasi-tó
Palicsi-tó
Palics-Ludas Közvállalat

Most

11:38

Vasárnap TSC-Napredak

A kruševaci Napredakot fogadja Zentán vasárnap 16 órakor a TSC. Az idényben eddig kétszer találkoztak a csapatok, mindkét találkozót a topolyaiak nyerték, a bajnokságban és a kupában is.

Népszerű