Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Óbecsére került Szerbia első korszerű vezetésszimulátora

2020-10-08
15:09
2020-10-08
17:25
Forrás
Pannon RTV
Ezen biztonságos körülmények között lehet gyakorolni a vezetést a legkülönbözőbb közúti és látási viszonyok között is. Az értékes eszköz megvásárlását a Prosperitati Alapítvány is támogatta.

Szerbiában egyedülálló vezetésszimulátort mutattak be Óbecsén, a veszélytelen vezetéstechnikai és forgalmi helyzet gyakorlása ezen sokkal egyszerűbb, mint a közúti forgalomban.

Patyerek Réka, Óbecse: „Más a közeg, hiszen nem a forgalomban vagyunk, annak ellenére, hogy szimulátorban ülünk. Ez azért fontos, mert aki esetleg fél a vezetéstől első alkalommal, itt minden zökkenőmentesen tud működni, ha hibázunk, akkor sem okozunk balesetet, és ez fontos.”

A 17 ezer euró értékű szimulátor megvásárlását a Prosperitati Alapítvány is támogatta. A szimulátoron minden időpontban rendelkezésre állnak olyan környezeti körülmények és látási viszonyok is, amelyekkel közúti vezetés során nem mindig találkozhat a tanuló.

Marijan Vuković, autósiskola-tulajdonos, Óbecse: „Itt nincs lehetőségünk arra, hogy autópályán, emelkedőn vagy lejtőn oktassunk, de a szimulátor segítségével ezt is megtehetjük. A németekkel megbeszéltük, hogy mindent beépíthetünk majd, amiről a gyakorlat során kiderül, hogy elengedhetetlen a diákjainknak, ilyen lehet például a fényviszonyok változása a közlekedésben, az éjszakai vezetés, a köd, stb.”

A szimulátoros oktatás jelenleg nem része az autóiskolai képzésnek, így az erre kiterjedő törvénymódosításig elsősorban azoknak lehet a segítségére ez az eszköz, akiknek van jogosítványuk, de félnek vezetni, illetve a diákoknak.

Marijan Vuković, autós iskola tulajdonos, Óbecse: „Azt szeretnék, ha azok a középiskolás diákok, akik a régióban hivatásos sofőröknek tanulnak, már az első iskolaévtől részt vehetnének itt gyakorlati oktatáson és itt gyakorolhatnának.”

A szimulátoron előzetes bejelentkezés után 600 dináros óradíjért lehet gyakorolni. Az első jelentkezők ingyen is kipróbálhatják a készüléket.

Szerbia
Óbecse
autósiskola
vezetés
Prosperitati Alapítvány

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.