Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

„Őrizzük, ami egykor volt”

2022.07.09
15:14
2022.07.09
17:09
Forrás
Pannon RTV
Aratóversenyt tartottak Szenttamáson, amelyre 25 csapat nevezett be. A résztvevőket reggel zsíros kenyér várta, ebédre pedig birka- és disznópaprikás volt.

A csapatok egész Vajdaság területéről érkeztek. Nemcsak a hagyományos aratást mutatták be, hanem a hagyományos aratóreggelit is. Minden 3-4 fős csapatban volt egy kaszás, egy marokverő, és egy teregető.

Sárvári Margit, résztvevő, Öreg kakas két tyúkkal, Zenta: „Itt hagyjuk a reggelit, szabad mindenkinek kóstolni, mert jó reggelit csinálunk. A kaszás kaszál, én szedem a markot, utána teregetnek és kötnek. Mindig én szoktam a markot szedni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A rendezvényt idén is a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja szervezte.

Robotka Angéla, elnök, Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja, Szenttamás: „Már 25 éve megálmodták az elődeink, vagyis az akkori vezetők, és ugyanezen a tanyán kezdődött el az aratás. Most a 25. alkalommal is úgy szerveztük, és örülünk, hogy a gazdák szívesen fogadtak bennünket ezen a gyönyörű tanyán.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szenttamás büszke a sok kulturális programra, amelyek minden évben egyre népesebbek - mondta Radivoj Debeljački polgármester: „Sok nép él együtt ezen a területen, osztozik a történelmen és a jelenen, osztozni fog a jövőn is. Éppen ezért fontosak az ehhez hasonló rendezvények, ahol őrizzük, ami egykor volt. Azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben gyermekeink megtanulják, hogyan viselkedtek itt az emberek, hogyan dolgoztak, és ténylegesen hogyan keresték meg a napi betevőjüket az őseink.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Bár a rendezvénynek versenyjellege volt, a zsűri pontozta a reggeli terítéket, és az aratási technikát, az aratóverseny lényege mégis a hagyományok felelevenítése volt.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség:  „Az biztos, hogy csökken a kaszások száma. A kaszálás külön mesterség, külön tudomány, hogyan kell megélezni, hogyan kell tartani, hogy jól kaszáljon, de abban kell bízni, hogy visszaadják ennek a szakmának a becsületét, még ha sok minden már gépiesítve van, de ezek az alapszakmák, mozdulatok, ezek valahol a kollektív tudatalattiban is ott vannak.”

Az aratás után kultúrműsor következett. Az ebéd után pedig élőzenére mulathattak a vendégek.

Szenttamás
Sutus Áron
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
aratás

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.