Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sára Sándor operatőr és filmrendező emlékére hirdetik meg a 20. Lakiteleki Filmszemlét

2021-01-23
14:24
Forrás
MTI
Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére hirdetik meg a 20. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 1-jéig lehet nevezni - közölte Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója.

A szemlét november 17-e és 19-e között rendezik meg. A versenyre határon túli jelentkezőket is várnak. Pályázni minden 2015 után egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással lehet, amely a korábbi lakiteleki filmszemléken még nem szerepelt. Nevezni idén is krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek. A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról, a www.nepfolakitelek.hu oldalról.

A versenyre falvak, városok, iskolák televízióinak, filmkészítő közösségek és magánszemélyek jelentkezését várják a Magyarország határain túlról is. Minden filmről egy rövid, 400 karakteres szöveges leírást is kérnek, amely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül.

A filmszemle felhívása szerint krónika kategóriában helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor és sport szerepelhet maximum 26 perc időtartamban. Korkép kategóriában legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal, valamint filmszociográfiával, művelődés kategóriában maximum 26 perces hungarikumokról, helyi értékekről készített filmmel lehet nevezni. A portréfilmek hossza is maximum 26 perc lehet. A fikciós műsorok maximum 10 perces szórakoztató, animációs, rajz- és kísérleti filmek lehetnek.

A benevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat. A döntésről a pályázókat október közepéig elektronikus úton értesítik. A zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer lesz.

Lakiteleki Filmszemle
pályázat
kiírás
film
Sára Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.