Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szalakótából 360 párt számoltak össze a szakemberek a mesterséges odúkban

2021.09.01
12:33
2021.09.01
17:29
Forrás
Pannon RTV
A Riparia Természetbarátok Egyesülete 20 éve foglalkozik a szalakóta védelmével.

Szekeres Ottó, az egyesület tagja a szabadkai sajtótájékoztatón azt mondta, amikor elkezdték a programot, mindössze mintegy 20 pár költött az országban ebből a madárból. Az állománycsökkenés okai közé tartozott az élőhelyvesztés, a táplálékhiány, a költésre szolgáló természetes odúk hiánya és az intenzív mezőgazdaságban használt peszticidek. A szakember elmondta, mesterséges odúkat helyeztek ki a madaraknak, amelyek azokat birtokba vették. Az elmúlt két évtizedben sikerült 300 pár fölé emelni a szalakóták számát. Az évek alatt 15 civil szervezet és intézmény is bekapcsolódott a védelmi programba.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesülete tagja: „Az idei évben a támogatást az Európai Uniótól kaptuk, pontosan a Natura 2000-es programvezetéstől. Ebből elkészítettünk 150 mesterséges odút, sikerült lefedni a költségét az összes odú ellenőrzésének, fiókák gyűrűzésének, öreg madarak gyűrűzésének, részben a vonuláskutatásnak. Megszerveztünk egy kétnapos konferenciát, vagyis munkanapot, ahol a regionális koordinátorok elmesélték az éves eredményeiket, illetve problémáikat.”

szalakóta
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Szekeres Ottó

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.