Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Szent István napot ünnepeltek Óbecsén

2018-08-18
14:52
2018-08-18
17:34
Forrás
Pannon RTV
A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében pénteken este Óbecsén az elsők között ünnepelték meg Vajdaságban Szent István napját.

Az államalapítóról és az új kenyér ünnepéről az idén is két napos népünnepéllyel emlékeznek meg a városban. A rendezvény ma főzőversennyel folytatódott.

A Csongrádi Fúvószenekar vendégváró koncertjével, majd az alsóvárosi Páduai Szent Antal templomban megtartott ünnepi szentmisével vette kezdődött a Szent István-napi ünnepség

Lázár László, Óbecse: „Ilyenkor hazajönnek külföldről is az elszármazott magyarok, hogy találkozzunk, pár szót beszélgessünk, és gyönyörködünk azokban a fiatalokban, néptánccsoportokban, akik még itt maradtak, hiszen ők az unokáink, gyerekeink.”

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében megtartott két napos ünnepségre minden évben több ezren látogatnak ki.

Szerda András, Óbecse: „Azért fontos, hogy a magyarságot összetartsa, hogy a magyarok lássák, Szent István mit teremtett annak idején, mit adott nekünk, hogy ezeket az értékeket vigyük tovább, a gyerekeknek átadjuk, és azok vigyék tovább az ő gyerekeiknek.”

Ótott Róbert beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Ha magunkban eldöntjük, hogy a közösség és a nemzet haladása az egyéni boldogulás záloga, akkor azon fogunk munkálkodni, hogy a magunk közösségét építsük, segítsük azt, hiszen annak részesei leszünk mi magunk is. Ez az az út, melyen haladnunk kell.”

Az ünnepi köszöntők után a templomban szelték fel a megszentelt kenyeret.

Molnár Viktor, alelnök, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „A kenyér a hit, a bőséges terméshez való remény, de ugyanakkor a közösségünk, a család reménye is a mindennapi munka eredményéhez, mert a munka új értéket teremt, és ez az, ami megtart bennünket.”

A program alkalmi műsorral, zenés-táncos összeállításokkal és Varga Miklós koncertjével folytatódott.

szent istván
Óbecse

Most

11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.