Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szilveszteri bevásárlás és eszem-iszom

2020-12-31
14:41
2020-12-31
19:30
Forrás
Pannon RTV
Az év utolsó napján is nagy volt a forgalom a piacokon és a boltokban. Sokan az utolsó pillanatra hagyták a szilveszteri bevásárlást. Ennek ellenére pezsgőt, süteményeket, de még frissen sült malacot is lehetett kapni.

Teli táskák és bevásárlókocsik. A nagyobb élelmiszerboltok már reggel megteltek vásárlókkal. A legtöbben az estére készütnek. Főként üdítőitalok, pezsgő és csevap került a kosarakba.

Sutus Áron: „Tegnap is volt egy kis bevásárlás a piacon, füstölt húsdarabkák, borda. Az már a holnapi korhelyleveshez, illetve lencse is készül majd holnapra. Vannak még az utolsó simítások. Italból, amik kimaradtak, illetve még néhány húsféle, ami majd este kerül kisütésre, a többi már otthon, vagy szülőknél, apósnál, anyósnál már izzanak a konyhák.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nemcsak a boltoknál, de a szabadkai Tejpiacnál is nagy volt a forgalom. Sokan az év utolsó napjára hagyták a szilveszteri bevásárlást, illetve a bevásárlás egy részét.

Pezsgő, édességek, malac. A szabadkai Tejpiacon még ma is lehetett válogatni. A leghosszabb sorok a süteményes asztaloknál voltak. Az új év hagyományos édessége, a rétes is kelendő volt, kilogrammonként 600 dinárért. 800 dinárért pedig különféle apró süteményeket lehetett vásárolni.

Voltak, akik a malacvásárlást is az utolsó pillanatra hagyták.

Kopasz Gizella: „A sült malacot szeretném megvenni, mivel egyedül töltöm a szilvesztert és akkor nem sütök malacot, hanem megveszem.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A malacra nagy volt a kereslet az ünnepek alatt. Nem csak a nyers hús, hanem a kisült malac is nagyon kelendő volt. Előbbit kilogrammonként 450, utóbbit 999 dinárért árulták egyes hentesüzletek.

Bálint Krisztina, hentes: „Tegnap vitték jó sokan, vannak ma is, jönnek, de ma inkább, mivel sütjük is a malacot, inkább jönnek már a sült malacért. Azokért, amiket már megrendeltek előre.”

Idén tehát nem jártak pórul azok, akik az utolsó pillanatra hagyták a bevásárlást, hiszen semmiből sem volt hiány a pultokon, csak a sorok voltak hosszabbak az év utolsó napján.

Mint ahogyan a téli ünnepeket általában, az újévvárást is a mértéktelen evészet és a hatalmas ivászat jellemzi. A szakemberek minden évben felhívják a szilveszterezők figyelmét ennek veszélyeire. Nem kel ódzkodnunk a malacpecsenyétől, sem a pezsgőtől, de mindenben tartsunk mértéket, egészségünk megőrzése érdekében - mondják az orvosok. Sokan azonban mégsem hallgatnak a jótanácsra.

Az emberek többsége már alig várja, hogy helyet foglaljon az ünnepi asztalnál. Ilyenkor általában nem tudunk megálljt parancsolni a vonzó étel- és italkínálatnak. Azt viszont mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a mértéktelen evészet és ivászat, Szilveszter éjszakáján is kockázatos lehet.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Sokan fittyet hánynak erre. Szilveszter napján nagy mennyiségű sör fogyott a palicsi boltokban is. Davor Mesaroš szerint az újévvárás az az ünnep, amikor a fiatalok leginkább elengedhetik magukat, még ha csak szűk baráti körben is ünnepelnek.

„ Nos hát én is valószínűleg túliszom és túleszem magam.
- Mit eszel, mit iszol?
- Malacpecsenyét és sört.
- Mérsékelten vagy mértéktelenül?
- Úgy nézzük majd, hogy mérsékelten, majd meglátjuk, ha elkezdjük.
- Ahogy látom a dobozt, lesz itt elég?
- Ajjaj, talán elég lesz.”

Molnár Nikoletta viszont a mértékletesség híve.

„ A malac már délelőtt megsült, ugye mi tegnap megfőztük a szármát, ahogy azt illik, rétest sütöttünk. Még várnak ránk a saláták, ugye a hagyományos krumplisaláta, mi azt a malac mellé nagyon szeretjük, de annyira azért túlzásokba nem esünk.
- És ami az italt illeti?
- Semmi alkoholfogyasztás.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A szilveszteri lakoma mindig nagyon finom, de túlságosan bőséges. Mindenképpen oda kell figyelni, hogy a sok finomsággal ne ártsunk magunknak - figyelmeztet dr. Pajor Margit általános szakorvos. Vacsorázzunk előkelően, szépen feldíszített nagy tányérból, de csak néhány finom falatot, az ételek pedig készüljenek minőségi alapanyagokból - tanácsolta a szakember. Mértékben, mennyiségben, fogyasszuk őket korlátozottan. Nem szabad egyszerre sokat enni, jól lakni, és egyik ételt a másikra halmozni.

Dr. Pajor Margit, általános szakorvos: „Húzzuk el a vacsorázást, ha több tálalásból áll. Húzzuk el úgy, hogy kezdjük el 8 órakor, és majdnem, hogy éjfélig, a pezsgőbontásig, egy-egy falatot valamiből csipegessünk. Ugyanez vonatkozik az alkoholra is. Ez lehet egy nagyon szép ünnep, egy kellemes éjszaka, ha nem rontjuk el azzal, hogy túladagoljuk az alkoholt. Ez lehet megint egy tömény kispohárral, hűtötten, díszítve, lehet egy deci bor, maximum kettő, és ezzel bevárni az éjfélt, éjfélkor egy fél pohárnyi pezsgővel köszöntve az ünnepet.”

Éjfél után még jöhet egy pár könnyű falat, majd pedig reggelig az evést-ivást illetően a pihenő - mondta dr. Pajor Margit.

szilveszteri
bevásárlás
bolt
üzlet
piac

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.