Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szoptatás nemcsak a babának fontos, a mamának is jót tesz

2021.10.02
18:02
2021.10.02
19:39
Forrás
Pannon RTV
A szoptatás fontosságát népszerűsítették Szabadkán. A rendezvényen csecsemők, kismamák, várandós asszonyok, sőt apukák is részt vettek.

A terhesség 40 hétig tartó hosszára utalva, az év 40. hetében szervezték meg az eseményt Szerbiában és Szabadkán is első alkalommal. A rendezvényen gyermek- és nőgyógyászok, védőnők sőt édesanyák is beszámoltak a szoptatás kedvező hatásairól. A szervező a Szabadkai Egészségház volt.

Sokan érdeklődtek a népszerűsítő rendezvény iránt. A kismamák a szoptatással kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymás között, gyerek- és nőgyógyászokkal beszélgettek, és a védőnők tanácsait is meghallgatták.

Rudić Vranić Vesna, kismama, Kisbosznia:

- Az első gyermekemet nem szoptattam. A szoptatás egy gyönyörű tapasztalat.
- Miért?
- Abban az értelemben, hogy könnyebb így.
- És a gyermekével is bensőségesebb a kapcsolata.
- Igen, kedvesebb a gyermek.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az anyatej a legjobb táplálék egy csecsemőnek - hangzott el az eseményen. Tudományos megfigyelések azt bizonyítják, hogy az anyatejjel táplált, illetve szoptatott gyerekeknél ritkábban jelentkeznek allergiás megbetegedések, kevésbé túlsúlyosak és a cukorbetegség kialakulása sem jellemző. És nemcsak a gyermekek fejlődésére van kedvező hatással a szoptatás, hanem az anyukák szervezetére is.

Kocsis Rita, egészségügyi főnővér-védőnő, Szabadka: „Csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának lehetőségét. Az anyukák sokkal hamarabb visszanyerik a terhesség előtti testsúlyukat. Csökkenti a petefészekrák és a mellráknak a kialakulását. Azok az anyukák, akik szoptatnak és hosszabb ideig szoptatnak, kisebb az esélye, hogy az életük folyamán a mellrák kialakuljon. Az anya szervezetére pozitív hatása van, a gyermeknek pedig kihangsúlyozhatatlan, mennyire fontos az anyatej. A tápszer mégis mesterséges, tehéntejből készül, és át van dolgozva. Az anyatej pedig a gyermeke számára van készítve.”

A szabadkai védőnői szolgálaton belül az állapotos anyukáknak már évtizedek óta működik egy ingyenes egy hónapos tanfolyam, amely során az új szülőket nélkülözhetetlen ismeretekkel vértezik fel, többek között a szoptatásról is.

szoptatás
Szabadka
anyatej

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.

Népszerű