Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Télűző hangzavar Padén

2020-02-16
18:59
2020-02-16
19:12
Forrás
Pannon RTV
Boszorkányok, cicák, Zorró és még Pókember is beállt a télűzők sorába vasárnap Padén. A helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében már hagyományosan farsangi felvonulással köszöntik a tavaszt.

A bánáti faluban síppal, dobbal, igazi hagyományos módon búcsúztatták a telet a padéi gyerekek. A fiókokból mindenféle régi, poros hangszer előkerült. Dobot, nagybőgőt és még trombitát is hoztak a felvonulók. A kreativitásból sem volt hiány, hiszen rendőrt, boszorkányokat és szuperhősöket is látni lehetett a télűzők soraiban. 

Törköly Dávid, Padé: „A jelmezem anyám régi bundáskabátjából van, meg egy szalmakalap, amit a nagymamámtól kaptam.”
Retek Csanád Zorrónak öltözött, ebben pedig a szülei is segítségére voltak. Ő is nagyon élvezte a közös farsangolást. „Jó az utcákon hangoskodni, meg jó a társaság.”

A gyerekek már jól tudják, hogy a nagy hangzavar célja a tél elűzése. Ezt Deák Imola is elmondta Híradónk stábjának, aki boszorkánynak öltözött. „Fütyülünk, vagy dobot verünk, esetleg edényeket. Hangoskodunk, hogy elűzzük a telet.”

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör megalakulása óta szervez farsangi felvonulást. A falujáró télűzés után pedig a résztvevőket további meglepetések is várták. Komáromi Róbert, elnök, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Padé: „Visszajövünk, utána megvendégeljük a gyerekeket egy hagyományos farsangi fánkkal, öntünk nekik egy kis teát, üdítőt, utána pedig a gyerekek megválasztják egymás közt a három legszebb jelmezt, vagy épp a leghagyományosabbat.”

A farsangi felvonulás elmaradhatatlan része a kiszebábú elégetése. Természetesen a falatozás és a séta után ez sem maradt el, a gyerekek az égő bábút körbeállva skandálták: jöjjön a tavasz, vesszen a tél.

farsang
télűzés
Padé

Most

08:11, Frissítve: 08:17

Ma van az autizmus világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének kezdeményezésére 2008 óta április 2-án tartják azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, amely ma már tíz milliókat érint világszerte.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.