Ugrás a tartalomra
Pixabay/Catkin

Térségünkben újabb kullancsfajok és újabb kórokozók tűnnek fel

2021.04.19
18:25
Forrás
National Geographic
A kullancsok egyre gyakrabban kerülnek elő olyan sarkvidéki területekről, ahol korábban nem voltak jelen.

Az elmúlt 110 évben Alaszka államban mindössze 1190 kullancs került elő, ám ennek a fele az elmúlt 10 évben. A történelmi időkben 6 faj jelenlétéről tudtak Alaszkában, amelyek rágcsálókon, nyulakon, vagy épp madarakon élősködtek, 2007 óta számos olyan faj is előfordul, amelyek korábban nem éltek meg ennyire északon. Ezen új fajokból kettő, úgy tűnik, máris otthon érzi magát Alaszkában és stabil állományuk kezd kialakulni.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A kullancsok számos fertőző betegséget terjesztenek, akár emberre, akár állatra veszélyeseket. Azzal, hogy a kullancsok egyre északabbra húzódnak korábbi élőhelyükről, a fertőzéseiket is viszik magukkal. Ennek hatására Alaszkában is megjelent már a tularémia és a sziklás-hegységi láz. Norvégiában 2007-ben már a Lyme-kór is megjelent a sarkvidéken: madarakon élősködő kullancsokból mutatták ki. A Spitzbergák szigetein egy parti sziklákon fészkelő vastagcsőrű lummákban egyre gyakoribbá váltak a kullancsok. A számítások szerint az 1 Celsius-fokos téli felmelegedés 5 százalékos növekedést eredményez az itt fészkelő tengeri madarakban élősködő kullancsok számában. Ám Szibériában se jobb a helyzet: a Komi Köztársaságban 1992-2011 között négyről hat hónaposra nőtt a kullancsszezon, és 23-szorosára emelkedett az embert ért csípések száma, a növekedést az orosz kutatók a felmelegedéshez kötik.

Térségünkben is újabb kullancsfajok és újabb kórokozók tűnnek fel. Mivel a tavaszi időszak az egyik leginkább kullancs-gazdag idő régiónkban, ezért ilyenkor fokozottan figyeljünk, akár kirándulás, egy parkban tett séta, vagy akár a saját kertünkben végzett munkálatok során összeszedhetjük a növényzetről e vérszívókat.

kullancs
világ
kórokozók

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.