Ugrás a tartalomra

Több ezer kilométert tett meg a fiatal bálna sérülten, hálóba gabalyodva

2022.01.21
07:51
Forrás
24.hu
Hátúszó nélküli, halászfelszereléseket hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A sebesült állatot a Trinity-sziget közelében vették észre a Crystal Endeavor fedélzetéről. Logan Pallin és Natalia Botero-Acosta, a kolumbiai antarktiszi kutatóprogram munkatársai megközelítették az állatot, hogy bőrmintát vegyenek tőle, meghatározzák eredetét, nemét, kortizolszintjét és étrendjét. Egyikük észrevette, hogy a példány hátúszója hiányzik, ráadásul egy halászhálót és bójákat vonszol magával, melyek összevagdosták a bőrét. A szakértők szerint a bálna 18 hónapos lehet.

Az állat valószínűleg először indult egyedül vándorútra, és a dél-amerikai partok mentén több ezer kilométeren át cipelte magával a halászfelszerelést. Látszott, hogy küszködve úszik, a kutatók nem tartják valószínűnek, hogy az egyed sokáig él még.

Miután a vadászat megtizedelte a számukat, a hosszúszárnyú bálnák populációja gyarapodásnak indult. A klímaváltozás azonban hatással van a táplálékuk elhelyezkedésére, ezért a bálnák egyre gyakrabban kénytelenek olyan zónákon át vándorolni, ahol emberek halásznak. Ez a veszély fokozódásával jár.

Ugyan lehetséges lenne leszedni az állatról a hálót és a bójákat, ehhez szakképzett személyzetre és speciális eszközökre lenne szükség, mivel a feladat az emberekre és a bálnára egyaránt veszélyes lehet. A térségben viszont sem a megfelelő szakemberek, sem a felszerelések nem érhetőek el.

bálna
halász
környezetvédelem

Most

15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.
14:56, Frissítve: 15:02

A rózsaszín pólók napja van

A kortársak közötti erőszak megfékezésére irányuló nemzetközi napot a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megszervezték. A rózsaszín pólók napját minden évben február utolsó szerdáján tartják.

Népszerű