Ugrás a tartalomra
Pixabay/Woman1907

Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár

2022.06.10
22:24
Forrás
MTI
Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár Kanadából, a becslés szerint 6170 fontra (2,9 millió forint) rúgó késedelmi díjat elengedték.

A kanadai Brit Kolumbiában, Port Moodyban élő Tony Spence a dél-londoni Tooting városrész könyvtárából vette ki Richard Brautigan Egy déli tábornok nyugatról című regényét 1974 elején. A könyvtárban, ahol nem találták nyomát a kölcsönzésnek, szerencsére a maximális késedelmi díj 8,5 font.

"Úgy döntöttem, visszaküldöm, mivel hiszek a könyvtárakban és támogatom őket. Arra is gondoltam, hogy a könyvtárosok talán nevetnek egyet, amikor megkapják. Úgy tűnik, tényleg ez történt" - mondta el a BBC-nek a nyugdíjas bíró.

A Wandsworth könyvtár azt közölte, meglepődtek és örültek a visszaküldött könyvnek.

"Még jobban megdöbbentünk, amikor megláttuk, hogy a regényt 1974-ben kölcsönözték ki, és nagyjából 48 évet és 107 napot késett" - tette hozzá a könyvtár egy szóvivője.

A Vancouverhez közeli Port Moody több mint 7500 kilométerre fekszik Tootinghoz. A könyvtárosok nem tudták megerősíteni, hogy a legnagyobb késedelemmel visszavitt könyvről van-e szó, mivel a kölcsönzéskor még nem volt számítógépes rendszerük.

A kölcsönzésnek sem volt nyoma egészen hétfőig, amikor a feladó és kísérőcédula nélkül elküldött regényt meghozta a postás.

A yorkshire-i Bingley-ben felnőtt Spence a BBC-nek elmondta, hogy a könyvet nemrég találták meg magazinokkal együtt egy dobozban.

"Nem tudom, hogy került oda, és azt sem értem, miért tartottam meg. Terveztem, hogy beteszek a csomagba egy cédulát, de sajnos teljesen elfelejtettem" - mesélte.

Richard Brautigan 1964-ben kiadott regénye "a hippinemzedék hangján szólalt meg" a Washington Post méltatása szerint, mely az író 1984-ben, 49 éves korában bekövetkezett halála alkalmából jelent meg.

A könyvből csak 743 példány kelt el - írta a Rolling Stone 1985-ben, a cikket később feltették az internetre. Ahogy Brautigan barátja és írótársa, Don Carpenter mondta a műről: "elpusztult, mint egy eltaposott csótány".

Több mint kétmillió kelt el a következő regényéből. A Pisztrángfogás Amerikában az 1960-as évek ellenkultúrájának irodalmi hősévé tette Brautigant - írta a Washington Post.

A könyvtár késedelmi díja napi 25 penny az első héten, ezután napi 36 penny.

"Nagy örömünkre a könyv olyan jó állapotban jutott vissza hozzánk, hogy ha akarnánk, visszatehetnénk a polcra. A körülményekre tekintettel elengedjük a késedelmi díjat" - mondta a szóvivő.

Hozzátették, remélik, az olvasó élvezte a regényt, és arra kérték, lépjen velük kapcsolatba, hogy személyesen köszönhessék meg neki a gesztust.
 

Nagy-Britannia
könyvtár

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.