Ugrás a tartalomra

Több száz év után temethetik újra Mátyás királyt

2021-01-27
13:35
Forrás
hirado.hu
Egy horvátországi templomban sikerült azonosítani Mátyás király fiának és unokájának sírját, ahol megtalálták a leszármazottak csontjait.

Ezekből mintát véve sikerülhet azonosítani és újratemetni Mátyás királyt - hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Korábban Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere jelentette be, hogy áttörés történt Mátyás király leszármazottainak azonosításával kapcsolatban. A Szent István által alapított székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika kiemelt jelentőségű a magyar történelemben, fél évezreden keresztül szinte minden magyar uralkodót itt koronáztak meg, és tizenöten, köztük Mátyás király ide is temetkezett. A török korban azonban a sírokat kifosztották, a templom pedig elpusztult.

A 19. században már megindult a helyszín és a királysírok feltárása, de akkor épségben már csak III. Béla és felesége földi maradványait találták meg, amelyek a Mátyás-templomba kerültek. A többi csontot összegyűjtötték, ezeket jelenleg is az osszáriumban őrzik.

Mivel Mátyás király leszármazottainak csontjaiból mintát vettek, így ki tudnak vonni egy olyan DNS-markert, ami Mátyás király férfiági leszármazottaitól származik, és ezek segítségével a székesfehérvári osszáriumban lévő összekeveredett királycsontok közül meg lehet majd állapítani, hogy melyik Mátyás királyé.

Mátyás király
újratemetik

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.