Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos/illusztráció

A tőkés récék és a dankasirályok szeretnek a leginkább nálunk

2023.02.08
14:30
Forrás
pticesrbije.rs/
140 ornitológus és önkéntes vett részt a nemzetközi téli vízimadár-számlálásban a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület szervezésében.

Az országban ezer helyszínen végeztek megfigyeléseket. A madárbarátok a Kárpát-medencei sasszinkronhoz is csatlakoztak. Bácskában, Bánátban és Szerémségben vették számba a ragadozómadarakat. A vízimadarak közül tőkés récéből és dankasirályból találtak a legtöbbet, a többi fajból jelentősen kevesebb példányt sikerült összeírni.

Először sikerült megerősíteni a szerbiai telelését a gólyatöcsnek, az apró partfutónak, az üstökösgémnek és a réti cankónak.

A szakemberek szerint a klímaváltozás hatásait eddig nem látott módon lehetett észlelni a terepen, sok költözőmadár maradt még januárban is Szerbiában. Meglepte az összeírókat a kendermagos- és fütyülő récék tömeges jelenléte, valamint az, hogy a kis hattyúk száma először lett három számjegyű, százegy madarat figyeltek meg az országban.

Aggasztónak tartják a tőkés récék és a szárcsák számának csökkenését a szakemberek, valamint a vizek szennyezettségének mértékét, illetve a szikesek és a rétek felszántását.

madárszámlálás
tőkés réce
dankasirály

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.