Ugrás a tartalomra
A szabadkai ócskapiac
Pannon RTV / Szkocsovszki László

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a szabadkai ócskapiac

2017-11-12
13:55
2017-11-12
15:58
Forrás
Pannon RTV
A vásárlók - a szerbiaiak mellett - főleg Magyarországról érkeznek, akik a határátkelőkön kígyózó hosszú soroktól sem riadnak el.

Nem lankad a bevásárlóturizmus a szabadkai ócskapiacon. Vasárnap már kora reggel megteltek a parkolók. A vásárlók nagy része Magyarországról érkezett - erre a parkolóban álló autók rendszámtábláiból következtettünk. Maulis Jánosné, Békéscsaba, Magyarország: „Békéscsabáról jöttünk. A határon nagyon szép rend volt, nem kellett várni. Vásárolni jöttünk. A mi igényünknek megfelelő. Édességet, egy pár darab ruhaneműt vásárolunk a családnak, rokonságnak. Minden megfelel.”

Hétvégente a legnagyobb a forgalom, ilyenkor érkezik a legtöbb magyarországi vásárló. A legtöbben a környékbeli településekről jönnek, például Szegedről. Márkus Norbert, Szeged, Magyarország:
„- Szegedről jöttünk. A röszkei határon jöttünk át. Általában kéthetente szoktunk átjárni Szabadkára.
- Sokat kellett a röszkei határon várni?
- Idefelé fél órát vártunk, de általában hazafele három órát is várunk.
- Mindig ugyanazon a határon közlekednek?
- Nem, mert most Ásotthalom felé megyünk.”

Nem csak a határ menti településekről érkeznek nap mint nap vásárlók. Sokan akár több száz kilométert is utaznak azért, hogy a szabadkai piacon vásároljanak élelmiszert vagy akár ruhaneműt. Varga István, Gyömrő, Magyarország:
„- Budapest mellől jöttem, Gyömrőről. Röszkénél jöttünk át. Szerintem egy óra hossza alatt át lehetett jönni. Arra is megyünk hazafele. Nem volt semmi gond.
- Sűrűn jártok ide a piacra?
- Én most vagyok itt először. Körülnézek, megnézem, hogy milyen.
- Az ismerőseid sokat járnak ide?
- Voltak többször, kétszer-háromszor. Ők javasolták, ezért jöttem ki most én is.
- Ők mit mondtak, sokat várakoztak a határon?
- Igen, volt, hogy kettő vagy három órát is várakoztak. Úgyhogy most szerencsések vagyunk, hogy elég gyorsan átjutottunk.”

Főleg élelmiszer és ruhanemű érdekli a magyarországiakat. Érdekesség, hogy az élelmiszerek esetében a kereskedők az ÁFA visszaigénylésnek köszönhetően a Magyarországon vásárolt portékát kínálják olcsóbb áron az anyaországi vásárlóknak.

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű