Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Újra hazatért Eleven

2021.06.11
21:39
2021.06.11
21:45
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
Megérkezett Afrikából az egyetlen magyar jeladós szalakóta. Ötödször tette meg oda-vissza a 16 ezer kilométeres utat.

Az elmúlt években több szalakótát láttak el jeladóval, ám számuk egy példányra csökkent. Az eltűnt madarak sorsáról nincs információ, viszont az egyetlen jeladós magyar szalakóta, immár ötödször tette meg a magyarországi apaji költőhelye és az Afrika déli része közötti hatalmas távolságot. Az Eleven névre keresztelt madár az egyetlen olyan szalakóta, amely az öt éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó szakembereket. A madár nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumon is és június 7-én megérkezett magyarországi költőhelyére. Eleven ezúttal később érkezett mint tavaly, hiszen 2020-ban már május 18-án elfoglalta fészkelőhelyét.

szalakóta
Eleven
madár
vándormadár

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.