Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Újra tombol a nyár

2019-07-24
16:04
Forrás
Pannon RTV
Térségünkben a hétvégéig biztosan kitart a kánikula és a strandidő.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg maradjunk hűvösben, ne fogyasszunk nehéz, zsíros ételeket és igyunk minél több vizet. Ilyenkor nagyon sokan vásárolnak dinnyét és más lédús nyári gyümölcsöt, és jól fogy a fagylalt is. Fontos, hogy a hőségben a házi kedvenceinkről is megfelelően gondoskodjunk, mert például a kutyák is könnyen hőgutát kaphatnak.

Az elkövetkező néhány napban gyakran emelkedhet a hőmérő higanyszála 35 Celsius-fok fölé is. A fátyolfelhők csak időnként szűrhetik a szikrázó napsütést, emiatt igen erős lesz az UV-sugárzás. Viszont, aki csak teheti, használja ki a strandidőt, legyen vízközelben, hiszen így könnyebb elviselni a kánikulát.

Palicson a mólóra sokan kijárnak napozni. Nagyon fontos azonban gondoskodni bőrünk védelméről - tanácsolta Kiss Torma Andrea. A gyógyszerész-technikus hozzátette: ilyenkor az idősebbek és a szívbetegek panaszai erősödhetnek fel. A keringési problémák, vérnyomás-ingadozás mellett a fülledt levegő rosszullétet, szédülést, légszomjat is előidézhet. A melegre érzékenyeknél a fejfájás, fáradékonyság is jellemző lehet. A legfontosabb a folyadék utánpótlás: „Ez legyen leginkább víz, ilyen esetben kerülni kell a a cukros üdítőket, azok nem tesznek jót a szervezetnek, csak a víz. Amit tanácsolni tudunk, hogy dél és 3 óra között legjobb benn tartózkodni, nem jó kinn a hőségben.”

A 84 esztendős Palkovics Simon ilyenkor kizárólag könnyű és vitamindús ételeket fogyaszt: „Tartózkodom a nehéz húsoktól, főleg nyári, szezonális, zöldséget, paradicsomot, paprikát fogyasztok, tehát könnyű ételeket, mert ebben a korban már vigyázni kell az egészségre is.”

Sokan vásárolják ilyenkor a görög- és a sárgadinnyét, amelynek kilója 40 dinár, az őszi- és a sárgabarackot 80, a paradicsomot és az uborkát kilónkénti 130 dináros áron. Kujundžić Margo is éppen bevásárolt a palicsi piacon: „Nekem van problémám ezzel az időváltozással, és csak bújok el a hideg szobába nappal. Reggel korán meg este gondozom a nagy udvarom, kaszálom, aztán bemegyek.”

Aki teheti, valamelyik kávézó vagy fagyizó teraszán hűsöl. Szalai János szerint ilyenkor kerülni kell az alkoholos italokat.

A hőség nemcsak bennünket, de házi kedvenceinket, főleg a kutyusokat is megviseli. Marijana Ivković Ivandekić állatorvos szerint az ebeknek is mindig kell, hogy legyen vizük: „A víznek tisztának kell lennie, és sokat kell adni nekik. A vizet naponta többször kell cserélni, mert felmelegszik, ez az elsődleges. A másik, hogy az állatnak kell olyan hely, ahova elbújhat a közvetlen napfény elől.”

A tűző napon az ebek könnyen hőgutát kaphatnak. Fontos, hogy a kutyákat csak késő este sétáltassuk, amikor már nincs kipárolgás, akkor sem az átmelegedett betonon, hanem inkább fűben. Etetésüket is az esti órákra kell időzíteni.

A forróság a hétvégéig kitart térségünkben, némi csapadékra leghamarabb vasárnap számíthatunk, enyhülést azonban a csapadék sem hoz.

időjárás
kánikula
hőség
fagylalt
gyümölcs
zöldség
Szabadka
Palics
állatorvos
UV-sugárzás

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.