Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bartók Zsófia

Vár, fűzér és kalács - kukoricából!

2019-10-12
16:10
2019-10-12
18:04
Forrás
Pannon RTV
Minden a kukoricáról szólt ma a magyarkanizsai kisparkban, ugyanis 14-ik alkalommal tartották meg a Kukoricafesztivált a Tisza-parti városban.

Volt kézműves kirakodó vásár, népi gyermekjátékok, görhesütő-verseny és több mint 400 népzenész és néptáncos mutatta be tudását a magyarkanizsai közönségnek.

Táncos, zenés hívogatóval és felvonulással kezdődött a 14. Kukoricafesztivál második napja Magyarkanizsán. A rendezvény hivatalos megnyitója után a gyerekeké volt a főszerep, ugyanis tízféle népi játékban versenyeztek. Volt kukoricavár-építés, kukoricafosztás, de pattogatott kukoricafüzér készítés is. Gulyás Adél is minden évben részt vesz a fesztiválon: „Legjobban a kosárba dobálás tetszett, de a szedést is kipróbálom, és persze meg is kóstolom.”

Kapitány Viktornak a kukoricamorzsolás tetszett a legjobban: „A kukoricát úgy kell morzsolni, hogy először a földhöz egy kicsit megkopogtatod, leesik pár szem, aztán pedig kézzel elkezded morzsolni és úgy könnyebb lesz.”

A színes gyermekprogramok mellett volt még főtt kukorica, kirakodóvásár, görhesütő-verseny és kultúrműsor is. A Tisza Néptáncegyesület az eseményt azzal a céllal hívta életre, hogy a helyiek betekintést nyerjenek a régi korok, vagyis a kukoricához köthető tevékenységek és játékok színes tárházába. „Léteznek szüreti napok, létezik hagyma-, paprikafesztivál. Mi a kukoricához kapcsolódtunk, mivel ez áll legközelebbi hozzánk. Olyan hagyományokat próbáltunk feleleveníteni, ami a régi emberek mindennapjaiknak része volt. A gyerekek manapság már nem morzsolnak kukoricát, nem válogatják a kukorica szemek közül ki a rosszat és erre építettük fel az ügyességi vetélkedőinket” - mesélte Mikuska Judit szervező.

A rendezvényen emellett a három nap alatt több mint 400 népzenész és néptáncos kap lehetőséget a bemutatkozásra.

kukorica
fesztivál
Magyarkanizsa

Most

17:51

Szlovéniában nincs járvány

Szlovéniában harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.