Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vasárnap délelőttig várja a látogatókat a Kisállatok Kiállítása Szabadkán

2022.11.26
12:24
2022.11.26
16:55
Forrás
Pannon RTV
200 kiállító több mint 1300 kiállított kisállatát tekinthetik meg az érdeklődők.

Díszgalambok, különleges baromfik, egzotikus madarak, érdekes nyulak- megnyílt a Kisállatok Kiállítása Szabadkán. 200 kiállító több mint 1300 kiállított kisállatát tekinthetik meg az érdeklődők ma esetig és vasárnap délelőtt. A hagyományos eseménynek versenyjellege is van, ugyanis 30 hivatásos bíró osztályozta a kiállított egyedeket.

Pannon RTV/ Szalai Adrián

Éppen a nyuszikat osztályozta a zsűri a Kisállatok kiállításán, amíg a szabadkai Kávai Emese és párja a 18 kiállított nyuszijának szurkolt. Jelenleg 70 darab nyulat tartanak. Egyik másik egyede akár 300 eurót is ér. „Nagyon imádom őket, nagyon aranyos állatok. Úgy döntöttem, hogy őket szeretném tovább tenyészteni, hogy minél szebbet és minőségesebbeket kapjak és hogy a fajtának a sajátosságát tovább vigyem.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A mintegy 400 kiállított egzotikus madarat kellett elbírálnia a zsűrinek. Márton Igor gyakorlott szeme szinte első ránézésre fel tudja ismerni a szép és minőségi madarat, azonban ha a madár gubbaszt, akkor egy kis pálcával mozgásra kényszerítik, hogy lássák a színeit és a mozgását is.

„Nem jó, amikor csücsül a madár. Fel kell állnia a pálcára és akkor látnunk kell, hogy hogy néznek ki a színei.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Nemzetközi megmérettetéseken is kiválóan szereplő kisállat-tenyésztői vannak Szerbiának, mondta el Tomek Róbert, akinek tenyésztett egzotikus madarait nemzetközi versenyeken is díjazták már.

Tomek Róbert, elnök, Szerb Ornitológiai Szövetség: „Szabadkának nagy hagyománya van, elsősorban a galambászatnak. Híres is volt Szabadka, a galambászok városának is nevezték. Ezt a hagyományt szeretnénk mi fenntartani csakúgy, mint ahogy az őseink is tartották a galambokat, ma is vannak, hála Istennek fiatalok is. Nem nagy számban, de küzdünk azért, hogy kedvet kapjanak a fiatalok is a tenyésztéshez.”

A hagyományosan minden november utolsó hétvégéjén megrendezett többnapos eseményt a szabadkai kisállat-tenyésztők egyesülete szervezi.

kisállat
kiállítás
Szabadka

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.