Ugrás a tartalomra

Veszélyeztetett a délvidéki földikutya, de van ok a bizakodásra

2021.11.27
07:36
2021.11.27
17:32
Forrás
Pannon RTV
A délvidéki földikutya populációját mérték fel a szabadkai homokpusztán. A ritka faj monitoringozását a Palics-Ludas Közvállat munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel közösen végezték.

Párokban vizsgálták át a terepet a szabadkai homokpusztán a Palics-Ludas Közvállat és a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei. A délvidéki földikutya ritkább és veszélyeztetettebb például a mindenki által jól ismert óriáspandánál a szakemberek szerint.

Krnács György, természetvédelmi őr, Kiskunsági Nemzeti Park: „Egyedül ez az emlősfaj az, amelyről biztosan ki merjük jelenteni, hogy a Kárpát-medencében alakult ki mintegy 1,5 millió éve, és kizárólag a Kárpát-medencében él napjainkig. Ilyen más emlősfajról nem tudunk. Az állomány nagysága ezer példány körül van, ez a világállománya. Magyarországon Albertirsán, Kelebia térségében és Baja térségében találjuk. Szerbiában pedig itt Szabadka térségében és a Fruška gora térségében találunk még egy kisebb populációt.”

A délvidéki földikutyát az élőhelyeinek csökkenése és feldaraboltsága is veszélyezteti. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kelebiai populáció genetikai állománya olyan, mintha minden egyed egy anyától és apától származna. Ez is sérülékennyé teszi a fajt.

A monitoringozáshoz a résztvevők GPS-t használtak. A túrásokból tudnak a szakemberek következtetni a délvidéki földikutya állományának nagyságára. A szakemberek szerint Magyarországon a rendelkezésre álló területeket már szinte belakta a délvidéki földikutya. Szabadka közelében a megfigyelések biztató adatokkal szolgálnak.

Pajić Laslo Ivan, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Az biztos, hogy a populáció növekszik. Ezt látjuk, hogy minden évben egyre inkább terjednek a területen. Pontos számot nem tudunk mondani, egyszerűen lehetetlen, de úgy számoljuk, hogy 500 vagy 600 egyed van a területen.”

A délvidéki földikutya élőhelyeinek megőrzése elsődleges feladat. Jelenleg a 300 évvel ezelőtti élőhelyének mintegy 5 százaléka áll rendelkezésére. Mivel sztyeppei állatról van szó, többek között a beerdősülés, cserjésedés és a gyepek felszántása is a faj eltűnéséhez vezethet.

földikutya
homokpuszta
szabadkai homokpuszta

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.