Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Veszélyeztetett a délvidéki földikutya, de van ok a bizakodásra

2021.11.27
07:36
2021.11.27
17:32
Forrás
Pannon RTV
A délvidéki földikutya populációját mérték fel a szabadkai homokpusztán. A ritka faj monitoringozását a Palics-Ludas Közvállat munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel közösen végezték.

Párokban vizsgálták át a terepet a szabadkai homokpusztán a Palics-Ludas Közvállat és a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei. A délvidéki földikutya ritkább és veszélyeztetettebb például a mindenki által jól ismert óriáspandánál a szakemberek szerint.

Krnács György, természetvédelmi őr, Kiskunsági Nemzeti Park: „Egyedül ez az emlősfaj az, amelyről biztosan ki merjük jelenteni, hogy a Kárpát-medencében alakult ki mintegy 1,5 millió éve, és kizárólag a Kárpát-medencében él napjainkig. Ilyen más emlősfajról nem tudunk. Az állomány nagysága ezer példány körül van, ez a világállománya. Magyarországon Albertirsán, Kelebia térségében és Baja térségében találjuk. Szerbiában pedig itt Szabadka térségében és a Fruška gora térségében találunk még egy kisebb populációt.”

Pannon RTV

A délvidéki földikutyát az élőhelyeinek csökkenése és feldaraboltsága is veszélyezteti. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kelebiai populáció genetikai állománya olyan, mintha minden egyed egy anyától és apától származna. Ez is sérülékennyé teszi a fajt.

A monitoringozáshoz a résztvevők GPS-t használtak. A túrásokból tudnak a szakemberek következtetni a délvidéki földikutya állományának nagyságára. A szakemberek szerint Magyarországon a rendelkezésre álló területeket már szinte belakta a délvidéki földikutya. Szabadka közelében a megfigyelések biztató adatokkal szolgálnak.

Pajić Laslo Ivan, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Az biztos, hogy a populáció növekszik. Ezt látjuk, hogy minden évben egyre inkább terjednek a területen. Pontos számot nem tudunk mondani, egyszerűen lehetetlen, de úgy számoljuk, hogy 500 vagy 600 egyed van a területen.”

A délvidéki földikutya élőhelyeinek megőrzése elsődleges feladat. Jelenleg a 300 évvel ezelőtti élőhelyének mintegy 5 százaléka áll rendelkezésére. Mivel sztyeppei állatról van szó, többek között a beerdősülés, cserjésedés és a gyepek felszántása is a faj eltűnéséhez vezethet.

földikutya
homokpuszta
szabadkai homokpuszta

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.