Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Vidám dekoráció Temerin utcáin

2020.09.11
12:14
2020.09.11
18:01
Forrás
Pannon RTV
Játékos festmények, bohókás rajzok díszítik az egykoron komor temerini falakat. A formavilág megalkotója, Katarina Bene Obradović.

Műveivel fel szeretné hívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

Ilyen és ehhez hasonló festmények Temerin utcáit 2019 óta díszítik, amikor is egy polgári megmozdulás keretében megalkották ezen műveket.

A környezet kicsinosításában a gyerekeknek is hatalmas szerep jutott.

Ksenija Bavarčić: „Egyik reggel eldöntöttük, hogy kifestjük ezt a falat, mert a szomszédasszony megkért bennünket rá, hogy segédkezzünk. Neki is láttunk, és még aznap végeztünk vele. Ezek a képek nélkül a fal nem lenne olyan különleges, mint most.”

Katarina Bene Obradović az Újvidéki Művészeti Akadémia képzőművészeti szakán végzett. Jelenleg tanárként dolgozik. Mindezek mellett heti rendszerességgel tart műhelymunkát 4-től 16 éves gyerekek számára: „Ezt a falat, itt az óvodában még korona idő alatt kezdtük. Van több ismerősöm, aki itt dolgozik, mint óvónő. Megkértek rá, hogy segítsek szebbé tenni a gyerekek környezetét. Elindultunk ezzel a projekttel. Nagyon sokat segítettek ők is.”

A művésznő a falak festésével szabadidejében foglalkozik. Pénzt nem fogad el alkotásaiért. Mint mondja, mindezt szívből csinálja, azért, hogy a gyermekek élhetőbb környezetben tudjanak felcseperedni. Temerinben eddig 7 festménye készült el. Ahhoz, hogy a továbbiakban is alkotni tudjanak, eszközökre lenne szükségük - tette hozzá a művész.

Temerin
festmény
festő
óvoda

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.