Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Virágba borult a szabadkai homokpuszta

2020.03.11
17:26
2020.03.11
19:57
Forrás
Pannon RTV
Két hete tart a védett egyhajúvirág virágzása a szabadkai homokpusztán. A Palics-Ludas Közvállalat illetékesei 2015 óta számlálják a virágokat, figyelve a tavasz egyik hírnökének egyedszám-növekedését

A természetjáró egyesületek évről évre részt vesznek a védett egyhajúvirágok számlálásában. Aleksandar Žmaher három éve rendszeres résztvevője a programnak, elmondása szerint nyugdíjasként örömmel fényképezi és tanulmányozza a különleges védett növényeket. Hozzátette:Évek óta végezzük ezt a Palics-Ludas Közvállalattal együttműködve, tehát ez már megszokott volt számunkra. Annak ellenére, hogy munkanapon kicsit nehezebb összegyűlnünk, mi nagyrészt idősebbek vagyunk, tízen és ezen a területen történő sáfrány számlálásért mi felelünk.

Az egyhajúvirág 2004 óta áll védettség alatt Szerbiában. A 2002-ben egy felszántás történt, amely után nagymértékben megfogyatkozott a lila virág egyedszáma, az országban már csak a szabadkai homokpusztán, a közelben pedig Magyarországon, a Kiskunsági Nemzeti Parkban található meg.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: Az idei évben sikerült egy teljesen szinkronszámlálást elvégezni mert a tegnapi nap folyamán a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai voltak Magyarországon, hogy részt vegyenek a számlálásban. A mai és a holnapi napon viszont a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai vesznek részt itt a számlálásban.

Jelenleg öt nagyobb területen folyik folyamatosan a számlálás, amelyben ötven ember vesz részt.

Sandra Čokić Reh, környezetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: 2008 óta indítottuk meg a projektet. Aktív természetvédelmi intézkedésekkel próbáljuk a növény számára megfelelő élőhelyet kialakítani. Lehetővé tenni a növény egyedszámának növekedését, azt a területet, amelyre kiterjed, hogy legalább valamilyen módon elérje a 2000-es évek előtti területnagyságot, vagy a tizennyolcadik századi kiterjedést, amikor feltételezték, hogy a sáfrány itt 700 hektáron volt megtalálható. Most valahol 8,6 hektárnál tartunk.

A vizsgált területen tavaly 100 000 egyedszámot jegyeztek, idén 25 000-nél tartanak, de a számlálás még tart.

egyhajúvirág
szabadkai homokpuszta
Aleksandar Žmaher
Dobó Márta
Palics-Ludas Közvállalat

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.