Ugrás a tartalomra
Flickr

Viszonylag gyakoriak a havazások a Marson

2017-08-29
17:10
2017-10-04
12:28
Forrás
24.hu
A Mars Reconnaissance Orbiter képén olyan dombok láthatóak, melyekhez hasonlókat a Földön nem találni. A Marson a jég nem csupán fagyott vízként van jelen.

A bolygó pólusainál igen gyakori a szárazjég, azaz a fagyott szén-dioxid, amely a hőmérséklet emelkedésével elpárolog, nagy mennyiségű gázt juttatva az atmoszférába. Az égitest lehűlésével aztán ismét megnövekszik a sarki jégsapkák kiterjedése. A hirtelen hőingadozás hatására sokszor alakulnak ki jellegzetes, szén-dioxid alapú hóval és szárazjéggel fedett dűnék.

A közelmúltban a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondája ilyen formációkat örökített meg. A felvételen a bolygó szokásos homokdombjai láthatóak, melyeket a helyi enyhe szelek hoznak létre. A hó és jég, amely az égitest legészakibb szélességei mentén alakul ki, a dűnék gerinceiben és völgyeiben rakódik le. A marsi tavasz során a felmelegedés hatására a fagyott szén-dioxid rendkívül gyorsan párolog, a gáz áramlása pedig a homokot is felkavarja – így kerülhetnek a sötétebb szemcsék a felszínre. Ez eredményezi az MRO képén kirajzolódó rozsdás, fehér és fekete mintázatokat.

A vörös bolygón egyébként a fagyott szén-dioxid-lerakódások mellett az is érdekes, hogy miként kerül a hó a talajra. A közelmúltban kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a Marson esténként viszonylag gyakoriak a havazások, igaz, ezek a hóviharok sokban különböznek a földiektől.

24.hu / http://24.hu/tudomany/2017/08/29/szarazjeggel-fedett-duneket-orokitettek-meg-a-marson/

Mars
bolygó
jég
száraz jég

Most

17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.
13:46, Frissítve: 17:51

Gyermekkortól óvjuk szemünk világát!

Ingyenes szemészeti ellenőrzést tartottak a gyermekek világnapja alkalmából a szabadkai Kuća zdravlja szemészeti központban. A vizsgálatra 4 és 12 év közötti gyerekeket és szüleiket várták.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.