Ugrás a tartalomra
illusztráció, Pixabay/12019

Vulkánkitöréshez hasonló füstmennyiség az ausztrál bozóttüzek miatt

2021.03.24
12:10
Forrás
elobolygonk.hu
Egy nagy vulkánkitöréshez hasonló mennyiségű füstöt juttattak a sztratoszférába az ausztrál bozóttüzek.

A 2019–2020-ban pusztító bozóttüzek súlyos következményekkel jártak a környezetre nézve izraeli tudósok tanulmánya szerint. A tüzek által a légkörbe bocsátott füstmennyiség ahhoz hasonló, mint amekkora füstöt 20. század második legnagyobb vulkánkitörése, a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörése okozott.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy a füst Ausztráliától keletre sodródott, majd visszatért a kontinens fölé két hét múlva. A jelenséget a kutatók a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban három tényezővel magyarázzák. Az első a tüzek intenzitása. A második, hogy Ausztrália legdélibb részének egy olyan térségében keletkeztek, ahol a távolság a troposzféra és a sztratoszféra között kisebb, mint máshol. Végül a tüzek erős szelek közelében lobbantak fel, amelyek elősegítették, hogy a tűz magasabbra terjedjen. A füst ilyen hosszú távú megmaradásának a légkörben az a fő hatása, hogy visszaverheti a napsugárzást. Ennek mindenhol hűtő hatása van, különösen az óceánokon, ahol szétzilálhatja az algák fotoszintézisét. Ugyanakkor a füst el is nyelheti a napsugárzást, aminek lokálisan melegítő hatása van.

Ausztrália
bozóttűz
környezetszennyezés

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.