Ugrás a tartalomra
illusztráció, Pixabay/12019

Vulkánkitöréshez hasonló füstmennyiség az ausztrál bozóttüzek miatt

2021.03.24
12:10
Forrás
elobolygonk.hu
Egy nagy vulkánkitöréshez hasonló mennyiségű füstöt juttattak a sztratoszférába az ausztrál bozóttüzek.

A 2019–2020-ban pusztító bozóttüzek súlyos következményekkel jártak a környezetre nézve izraeli tudósok tanulmánya szerint. A tüzek által a légkörbe bocsátott füstmennyiség ahhoz hasonló, mint amekkora füstöt 20. század második legnagyobb vulkánkitörése, a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörése okozott.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy a füst Ausztráliától keletre sodródott, majd visszatért a kontinens fölé két hét múlva. A jelenséget a kutatók a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban három tényezővel magyarázzák. Az első a tüzek intenzitása. A második, hogy Ausztrália legdélibb részének egy olyan térségében keletkeztek, ahol a távolság a troposzféra és a sztratoszféra között kisebb, mint máshol. Végül a tüzek erős szelek közelében lobbantak fel, amelyek elősegítették, hogy a tűz magasabbra terjedjen. A füst ilyen hosszú távú megmaradásának a légkörben az a fő hatása, hogy visszaverheti a napsugárzást. Ennek mindenhol hűtő hatása van, különösen az óceánokon, ahol szétzilálhatja az algák fotoszintézisét. Ugyanakkor a füst el is nyelheti a napsugárzást, aminek lokálisan melegítő hatása van.

Ausztrália
bozóttűz
környezetszennyezés

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.