Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zarándoklatokon gyűjtött tárgyakból nyílt kiállítás Tornyoson

2019-12-10
13:10
2019-12-10
17:25
Forrás
Pannon RTV
Zarándokutak alkalmával összegyűjtött kegytárgyakból, gyónócédulákból, szobrokból és régi imakönyvekből nyílt kiállítás Tornyosi Fiókkönyvtárban.

A tárlat a helyi Magda-lak Tájház gyűjtésének köszönhetően valósulhatott meg és december végéig tekinthetik meg a látogatók. Adventi dalokkal és szenténekek kíséretében nyitották meg Magda-lak Tájház A búcsújárás emlékei című kiállítását a Tornyoson, amelyen Kónya Sándor versénekes és az helyi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa is fellépett. Szőke Anna néprajzkutató elmondta, a tárlat elemeinek kiválogatásában a vallásosság állt előtérben. „Adventban magunkba szállunk, úgymond próbálunk megtisztulni, próbálunk barátságokat újraéleszteni, próbáljuk a rosszat elfelejteni. Van, aki megy meggyónni is, stb. A zarándoklat ugyanerről szólt. És itt gyönyörű tárgyakat tudtunk kiállítani.”

A kiállított tárgyakat a tornyosiak, és a környező települések lakói gyűjtötték zarándoklatok során. Szabó Magda a Magda-lak Tájház képviselője: „Sokszor az csak egy kis szentkép volt, vagy egy feszület, vagy egy olvasó. De az szentelt volt és akkor, azt tudták, hogy ahhoz a szenthez legtöbbször a Szűz Máriához imádkozni lehetett, mert az teljesítette a kéréseiket, tehát a reményt vitte haza a családnak, hogy reménykedjenek, bízzanak, és kérjenek és megadatik.”
A Magda-lak Tájház kiállítása december végéig várja a látogatókat a Tornyosi Fiókkönyvtárban. A belépés díjtalan.

Tornyos
kiállítás
zarándoklat
Magda-lak

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.