Ugrás a tartalomra
Szegedi Tudományegyetem
Wikipedia

A Zika-láz terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem matematikusai

2019-12-10
10:22
Forrás
MTI
Az öt fős kutatócsoport tagjai egy nyári iskolában kezdtek dolgozni ezen a témán.

A kutatásban egy tudományos munkatárs, három PhD hallgató és egy tanár szakos hallgató vett részt. Az új modell segítségével pontosabb előrejelzés adható a járvány terjedésére, valamint az is megmagyarázható, hogyan alakulhatott eltérő módon a járvány a különböző országokban. A modell segítségével a kutatók becslést adtak arra is, hogy a moszkitók által terjesztett betegségek mekkora mértékben járulnak hozzá a fertőzöttek számának növekedéséhez.

zika vírus
Szeged
terjedés
modellezés
matematikus

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.