Ugrás a tartalomra

A 20 ezer eurót is elérheti az ingatlanvásárlási támogatás

2022.02.18
13:39
2022.02.18
16:10
Forrás
Pannon RTV
Akár 20 ezer eurós állami támogatást is kaphatnak ingatlanvásárlásra azok a fiatal párok Szerbiában, akiknek 2022 január elseje után született, illetve születik majd gyermekük.

Ehhez nem kötelező házasságban élni, de csak azok pályázhatnak, akiknek először kerül ingatlan a nevükre.

Szabadkán is folyamatosan drágulnak a lakások. Jelenleg 1000 és 1200 euró között mozog négyzetméterenként egy új lakás ára. A házak iránt is növekedett a kereslet, de az árak nem emelkedtek ennyire jelentősen.

A fiatal párok, akik családalapításon gondolkodnak, örülnek a támogatásnak. Erre azok jogosultak, akiknek 2022 január elseje után született, illetve születik majd a gyermekük. Az ingatlan minden esetben az édesanyák nevére kerül.

Pásztor Ander Patrícia: „Egy jó lendületet ad egy fiatal párnak, mert nagyon sokan azzal vannak gondban, hogy hogyan indulnak el az életbe, főleg ha családot szeretnének alapítani. Sokan csak akkor vágnak bele a családalapításba, ha készen van a ház. Körülöttem is nagyon sok ilyen fiatal pár van jelenleg.”

A hivatalosan fejletlenebbnek nyilvánított szerbiai önkormányzatokban 50 százalékig térítik meg az ingatlanvásárlást, illetve házépítést. A többi önkormányzatban 20 százalékos az állami hozzájárulás. Az ingatlanközvetítők szerint a támogatás változtatni fog a piac jelenlegi helyzetén.

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő: „- Meg fogja egy kicsit emelni a keresletet az ingatlanok iránt. Tehát biztos, hogy serkentő hatással van. Ez ugyanúgy az építőiparra is és egyáltalán az ingatlanpiaci forgalomra is serkentő hatással lesz.
- Ez azt is jelentheti, hogy az árak is feljebb kúsznak?
- Igen, a piac erről szól, ha nagyobb a kereslet, akkor az árak is magasabbak. De most ne gondoljunk itt arra, hogy többszörösére emelkedik, de valamilyen százalékban biztos, hogy emelkedik.”

A lakáshitelből vásárolt ingatlanok esetében is igényelhető a támogatás. Az állami szubvenció felső határa 20 ezer euró. A feltételek részletes leírását a következő 10 napban ismertetik.

Annyi bizonyos, hogy szerbiai állampolgárok pályázhatnak, akik egyúttal szerbiai lakcímmel rendelkeznek és első ízben kerül a nevükre ingatlan az országban. Külföldi állampolgárságú anyák abban az esetben lesznek jogosultak, ha állandó letelepedéssel rendelkeznek és a gyermekük Szerbiában született, illetve ha szerb állampolgárságú.

ingatlanvásárlás
támogatás
ház
lakás
Szügyi Rezső

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.