Ugrás a tartalomra

2019 őszén nyithatják meg az új határátkelőhelyet Rábé és Kübekháza között

2018.02.20
16:15
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Az új Rábé–Kübekháza határátkelőhely kiépítése kapcsán tartottak konferenciát Újvidéken. A beruházás a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

Törökkanizsa községhez tartozik Rábé. A magyar–román–szerb hármas határ mellett fekszik. Tőle néhány kilométerre található Magyarországon Kübekháza. A két település között a tervek szerint egy határátkelőt hoznak létre.

A mintegy öt és fél millió euró összértékű projekt keretében Szerbia feladatai között egy közel 1365 méter hosszú útszakasz felújítása is szerepel, amely Rábét és a leendő határátkelőt köti majd össze – mondta Kern Imre szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár. „Egy holt térben helyezkednek el ezek a helységek, és ha megnyílik a határátkelő, én azt hiszem, hogy megélénkül egyrészt a forgalom, másrészt pedig a gazdaság is, és a falvak is fejlődésnek indulnak. Többek között ezért is öleltük fel ezt a programot a minisztériumban és ezért is támogatjuk ezt a projektet.”

Az új határátkelő kiépítése új üzleti lehetőségek megteremtéséhez járulhat hozzá Törökkanizsa községben – véli Radovan Uverić polgármester. Azt reméljük, hogy az új határátkelő megnyitásával az önkormányzatunk fejlődése felgyorsulhat, és több lehetőségünk lesz, illetve több befektetőt tudunk majd bevonzani Törökkanizsára.

A projektet a tartományi kormány is támogatja. Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár szerint az új határátkelőhely kiépítésének eredményeként fellendülhet a térségben a gazdaság. „Magyarország stabil partnerként ebben a projektben megerősíti azt, hogy hajlandó rendelkezésre bocsátani minden adminisztratív kapacitást annak érdekében, hogy az országunk minél gyorsabban haladjon az európai integrációs folyamatban.”

A projektnek köszönhetően Kübekházát és Rábét egy 4-5 kilométeres útszakasz köti majd össze. A magyar kormány feladatai között egy 2309 méter hosszú útszakasz kiépítése is szerepel a magyar oldalon. Kiss-Parciu Péter, határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Jelenleg ahhoz, hogy eljussunk az egyik településből a másikba, egy 50 kilométeres útszakaszt kell megtenni, ami határátkeléssel együtt több, mint egy órát vesz igénybe. A most megépülő rövid útszakasszal és az ezt követően várhatóan hamarosan megépülő határátkelőhellyel ez az útszakasz lerövidül távolságban és időben is a tizedére.”

A projekt egy több évtizedes szándék megvalósulása – emelte ki Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „Ez nemcsak a környékben lakók számára fontos. Látjuk, hogy az összes határátkelőn mostanra jóformán folyamatosan milyen állapotok uralkodnak, mekkora a nyomás a határátkelőkre. Egy új határátkelőnek a megnyitása biztos, hogy ha nem is oldja meg ezt a problémát, de mindenféleképp egy fajta könnyebbséget, egy alternatív lehetőséget jelent.”

A munkálatok várhatóan még a jövő év folyamán befejeződnek és a jelenlegi tervek szerint 2019 őszen meg is nyitják majd az új személyforgalmi határátkelőt – mondta Pásztor István.

Rábé
Kübekháza
határátkelő

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.