Ugrás a tartalomra

2257 euró - egy minimálbér összege

2022.06.07
20:42
2022.06.08
13:17
Forrás
Pannon RTV
2257 euró. Ez egy minimálbér összege, habár nem Szerbiában. A több mint kétezer eurós havi járandóságot a luxemburgiak kapják. Fizetések Szerbiában és Nyugat-Európában - itt is, ott is csökken a vásárlóerő.

Az Európai Unió tagországai közül itt a legmagasabb a minimálbér, míg a legalacsonyabbat a bolgárok kapják, 332 eurót. Szerbiában a minimálbér jelenleg 35.414 dinár, ami 300 eurónak felel meg. A munkaügyi törvény határozza meg a jogot arra, hogy minimálbér legyen kifizetve.

A magas összeg csábító, azonban nem elhanyagolható az sem, hogy mennyit kell ebből a megélhetésre költeni. Az egyik legdrágább országnak például Norvégia számít. Ha valaki lakbért fizet a skandináv országban, annak a fizetése mintegy harmadát kell kifizetnie.

Vajda Andrea több éve él és dolgozik Norvégiában. Tapasztalatai szerint két fizetésből szépen meg lehet élni, de a költségek magasak.

Kalamica Ernő 35 éve vezet vállalkozást Szerbiában, külföldön is vállal munkákat. Többször is járt Németországban. Az uniós országban szép fizetés jár egy padlóburkolónak, viszont az élet drágább. Tapasztalatai szerint még messze járunk az európai fizetéstől, de érezhető a változás.

Az átlagkeresetek terén is nagy különbség van a különböző európai országok között. Svédországban 2770, Németországban 2952, Ausztriában 3104, Dániában 3914 euró az átlagfizetés, míg legtöbbet a régióban a svájciak visznek haza, átlagosan 4900 eurót.

Szerbiában 2022 márciusában a hivatalos adatok szerint 102 781 dinár volt a bruttó átlagkereset, vagyis 874 euró, a nettó összeg pedig 74 664 dinár, vagyis 635 euró volt. A statisztika azt mutatja, hogy Szerbiában mintegy 400 ezer dolgozó kap minimálbért.

minimálbér
átlagkereset
Norvégia
Luxemburg
fizetés

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.