Ugrás a tartalomra

61 külföldi egyetemista érkezett Újvidékre az Erasmus+ keretében

2023.10.09
14:34
2023.10.09
16:55
Forrás
Pannon RTV
A hallgatók a téli szemeszterben fogják látogatni a kiválasztott kart az Újvidéki Egyetemen. Többek között Németországból, Franciaországból, Magyarországról, illetve Olaszországból jöttek az egyetemisták.

A program lehetőséget nyújt az egyetemisták számára, hogy fejlesszék tudásukat, gyakorlatot szerezzenek saját területükön, valamint ismerkedjenek más kultúrákkal.

„Szerintem gyakorlatra sok lehetőség van itt, és azért jöttem, hogy ezt az oldalamat erősítsem.”

„Azért választottam Szerbiát, mert sok lehetőségem van itt. Ez a hatodik alkalom, hogy ebben az országban vagyok, úgyhogy ismerem Szerbiát már egy picit. Januárban voltam Újvidéken, és beleszerettem ebbe a városba, úgy érzem, hogy illik a személyiségemhez, nem egy metropolisz, de minden megtalálható, ami szükséges.”

Az Erasmus+ programmal érkező diákok és tanárok teljes támogatást élveznek az egyetem részéről, egészségügyi ellátásban részesülnek, lehetőségük van használni a központi könyvtárat, valamint ismerkedni a szerb nyelvvel is.

„Termékanalízist végzek, és a rovarokról gondoskodom, különböző terepi projektjeim vannak a rovartelepeken, úgyhogy ennek a projektnek több oldalát is ismerem.”

A legnagyobb érdeklődést az Orvostudományi Kar, a Műszaki Tudományok Kara, a Bölcsészettudományi Kar, illetve a Természettudományi-matematikai Kar élvezi évről évre a külföldi látogatók körében.

„Újvidéken lenni egy könnyű feladat számomra, különösen érdekel a kutatás a mezőgazdaság terén. Véleményem szerint az Újvidéki Mezőgazdasági Kar rendelkezik azzal a tudásbázissal, amely lehetővé teszi a projektjeim befejezését.”

Az Erasmus+ az egyik legnagyobb Európai Uniós program. Szerbia teljes jogú tagja ennek a programnak, intézményei és szervezetei minden típusú projektre pályázhatnak koordinátorként és partnerként is egyaránt, és igen népszerű a külföldi hallgatók körében.

Đorđe Herceg, oktatási rektorhelyettes, Újvidéki Egyetem: „2015-2016-tól tavalyig több mint 1400 külföldi hallgató és tanár érkezett az Újvidéki Egyetemre, a hallgatóink köreiből a kiutazottak száma pedig a kétszerese ennek, 2800.

A rektorhelyettes elmondta, a program jelentősen hozzájárul a minőségi munkahelyekhez és a társadalmi kohézióhoz, ösztönzi az innovációt, a fejlődést és nagyban segíti a kultúrák közötti különbségek megértését és elfogadását.

egyetemista
hallgató
külföldi
Újvidék
Erasmus+
Újvidéki Egyetem

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.