Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

75 éves a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

2021.09.25
21:06
2021.09.26
16:55
Forrás
Pannon RTV
Külföldi és szerbiai vendégek jelenlétében tartotta meg jubileumi műsorát a 75 éves, fennállása óta folyamatosan működő pancsovai Petőfi Sándor MME. Az eseményt a város szívében, a művelődési központ felújított termében tartották meg.

A 75 éves folyamatos tevékenységet ünneplő pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület jubileumi műsora fogadással kezdődött. A vendégeket és az egyesület néhány vezetőségi tagját Aleksandar Stevanović, Pancsova polgármestere fogadta.

„A Petőfi Sándor MME valóban egy olyan egyesület, amely évek óta képviseli a magyar nemzeti közösség kultúráját, hagyományát és néptáncát ezen a vidéken, és ismétlem, ez egy nagy esemény Pancsova életében, amely esetében fontos hangsúlyozni az itt élő különböző nemzetiségek számából eredő gazdagságot.”

Pannon RTV

A pancsovai művelődési központban az Erős Mária Príma Primissima-díjas népművész varrottasaiból készült kiállítást nyitották meg. Ezt követően a tartalmas művelődési műsorban az egyesület műkedvelői mellett bemutatkozott a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület vegyes népdalköre, valamint a magyarországi Garai Székely Kör néptáncosai és énekcsoportja is.

Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor MME elnöke: „Nagyon sok nehézség után ez nagyon jól sikerült, én úgy remélem. Nem tudtuk a járvány végett, hogy meg lesz-e engedve. Kedden délben határoztuk el, hogy igenis, meg lesz tartva szombaton. Akkor nyomtattuk a meghívókat, küldtük az értesítéseket, hogy jöjjön, aki jön.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az egyesület munkáját méltatta az eseményen: „A Petőfi hetvenötödik születésnapja, az nemcsak egy pancsovai történet, nemcsak a pancsovaiak számára fontos, nem csak az Al-dunai székelyek számára fontos, hanem az egész vajdasági magyar közösség számára. Különösen mondhatom ezt határozottan, hogy ha visszagondolok arra a programra, amit ma itt láttunk, arra a katartikus élményre, amit egy-egy produkció jelentett.”

Pannon RTV

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, a dél-bánáti magyar közösség legfontosabb kulturális egyesületének számít a Petőfi Sándor művelődési egyesület, amely erősíti a magyar identitást és ápolja annak kultúráját is.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Ma azt mondhatjuk, hogy az itteni magyarság, a vajdasági magyarság, a többi magyar nemzetrésznek is példát mutat. Példát mutat a szervezettségben, a kötődésében a szülőhazájához, példát mutat abból, hogy hogyan kell minden nehézség ellenére megmaradni, építkezni, és mindezt úgy megtenni, hogy a történelmi megbékélést a két nemzet között szolgálják.”

A pancsovai rendezvény a Magyar Kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és Pancsova önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Pancsova

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.