Ugrás a tartalomra

82 csapat mérte össze tudását a WRO robotikai versenyen

2023.05.16
13:20
2023.05.16
20:40
Forrás
Pannon RTV
Egy verseny, amely magába foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát, fejleszti a logikát, illetve a problémamegoldó képességet, és nem mellesleg közösségépítő jellegű is.

A nagy színvonalú World Robot Olympiad versenyt idén is nagy érdeklődés kísérte.

A tavalyihoz képest idén dupla annyi csoport jelentkezett, 82 csapat mérte össze tudását Szabadkán.

Izgulással, ám jó hangulatban vette kezdetét az idei WRO robotikai verseny. A diákok főleg a csapatépítés és az ismeretszerzés kedvéért érkeztek.

Fábián Tamás, versenyző: "Már sok-sok éve részt veszek ezen a versenyen és nagyon szeretem a LEGO robotozást. Erre a versenyre is több hónapot készültünk. Remélem, hogy a jövőben minél több problémát tudunk a robotokkal megoldani."

A robotok működtetéséhez összetett informatikai és programozási alapismeretek szükségesek. Bonyolultsága ellenére a legkisebbek is magabiztosan álltak a feladatokhoz.

Burány Botond, versenyző: "Nekem az tetszik a robotikában, hogy a programozás, az irányítás, a vezérlés és a hibalehetőségek és a kódolás. Szeretek programozni."

Kis Péter Anna, versenyző: "Az tetszik a robotikában, hogy lehet építeni robotot és be lehet programozni."

Mucsi Zoltán, versenyző: "Én azt szeretem benne, hogy be bírjuk programozni és tud működni, tud működni és nem kell utána mennünk."

A csapatok két kategóriában versenyeztek korosztálytól függően. A kategóriagyőztesek következő megmérettetése már a világbajnokság lesz.

Námesztovszki Zsolt, a WRO szerbiai versenysorozatának koordinátora: "82 regisztrált csapatunk van, ez azt jelenti, hogy mindegyik kategóriába jogunk van kiküldeni a győztes csapatokat a világversenyre. Két kategóriát hirdettünk meg, a Robomission és a Future Innovators. A Robomission, két percük van a robotoknak, hogy minél több pontot szerezzenek, versenyeznek. Minél idősebbek, annál összetettebb a feladat építési és programozási feladat is."

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a WRO szerbiai nemzeti döntőjét. A verseny fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács, amely a gyerekek több hónapos felkészülését és megmérettetését is végigkísérte.

Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: "Számomra is egy izgalmas és ismeretlen világ, hiszen gyermekként én is LEGO-ztam, akkor még nem voltak tabletek. Külön szeretném kiemelni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ennek a legnagyobb támogatója. Eddig is így volt és a továbbiakban is így lesz. A gyermekek robotika terén vetélkednek és ez egy nagyon innovatív tudás és örülünk, hogy csapatmunkáról van szó."

A LEGO figurák "életre keltése" nem csupán szórakoztató, hanem olyan innovációs tevékenység, melynek köszönhetően a gyermekek logikája és problémamegoldó képessége is fejlődik.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: "Nagyon fontos, hogy a gyerekeink egy olyan pluszt kapnak a kötelező oktatáson belül vagy mellett, amely nem kifejezetten a tantárgyakhoz kapcsolódik. Azok a képességek, amelyek a robotok megépítése és tervezése kapcsán a gyerekek kapnak, hozzájárul a tanulási képességhez és eredményükhöz."

A WRO 4. szerbiai nemzeti döntő szervezői a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a magyarországi Edutus Egyetem. Az esemény fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke volt.

verseny
robotika
WRO

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.