Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Adjunk vért, mentsünk életet!

2021.04.27
12:15
2021.04.27
17:34
Forrás
Pannon RTV
Véradási akciót tartottak Magyarkanizsán. Összesen 42 önkéntes adott vért, ebből nyolc új véradó - tudtuk meg a helyszínen.

Ebben a hónapban már harmadik alkalommal szervezték meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben a véradási akciót. Sokan érkeztek a helyszínre, egyre több fiatal jelentkezik véradónak. Habonyi Marcell és Gy. Nacsa Lúcia először adott vért.

Habonyi Marcell, tanuló, Magyarkanizsa: „Segíteni szeretnék. Az egyik osztálytársam mondta, hogy lehet jönni, és úgy gondoltam, megpróbálom.”

Gy. Nacsa Lúcia, tanuló, Magyarkanizsa: „Így önzetlenül tudunk segíteni az embereknek. Sosem lehet tudni, hogy nekem mikor lesz rá szükségem.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Fontos az akcióban való részvétel, ugyanis vérre mindig szükség van - mondják a szakemberek.

Cseszkó Mónika, titkár, Vöröskereszt, Magyarkanizsa: „A tavalyi évben 792 adag vért sikerült begyűjteni a véradóinktól. Ami azt jelenti, hogy Vajdaságban a harmadikak vagyunk, ami a községeket illeti, Inđija és Palánka előzött meg bennünket. Tehát a száz lakosra Magyarkanizsa községben 3,13 véradás jut, ami egy átlag felüli számnak minősül.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Magyarkanizsai Egészségház is csatlakozott az önkéntes véradók toborzásához.

Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Mivel az egész országos covid-helyzet miatt sajnos a vérellátmány nagyon lecsökkent, valójában nem elégíti ki a lakosság szükségleteit a kórházakban, transzfúziós osztályokban, ezért mi dolgozók is mindig támogattuk, de a lakosságot is kérjük, hogy bármennyire nehéz is most eljutni a véradópontra, mégis tegyék meg, adjanak vért és mentsenek életet.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Magyarkanizsa községben egyébként a legtöbb akcióban részt vevő, aktív véradó egy oromhegyesi férfi, aki 105 alkalommal adott vért.

Gyólay Karolina
egészségház
Magyarkanizsa
Cseszkó Mónika
véradás
véradási akció
véradó
önkéntes véradás
önkéntes véradó

Most

18:48, Frissítve: 18:58

Kiderült, mi okozhatta a budapesti kórháztüzet

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt. A kórház sürgősségi osztálya átmenetileg nem fogad betegeket.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.