Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Adjunk vért, mentsünk életet!

2021.04.27
12:15
2021.04.27
17:34
Forrás
Pannon RTV
Véradási akciót tartottak Magyarkanizsán. Összesen 42 önkéntes adott vért, ebből nyolc új véradó - tudtuk meg a helyszínen.

Ebben a hónapban már harmadik alkalommal szervezték meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben a véradási akciót. Sokan érkeztek a helyszínre, egyre több fiatal jelentkezik véradónak. Habonyi Marcell és Gy. Nacsa Lúcia először adott vért.

Habonyi Marcell, tanuló, Magyarkanizsa: „Segíteni szeretnék. Az egyik osztálytársam mondta, hogy lehet jönni, és úgy gondoltam, megpróbálom.”

Gy. Nacsa Lúcia, tanuló, Magyarkanizsa: „Így önzetlenül tudunk segíteni az embereknek. Sosem lehet tudni, hogy nekem mikor lesz rá szükségem.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Fontos az akcióban való részvétel, ugyanis vérre mindig szükség van - mondják a szakemberek.

Cseszkó Mónika, titkár, Vöröskereszt, Magyarkanizsa: „A tavalyi évben 792 adag vért sikerült begyűjteni a véradóinktól. Ami azt jelenti, hogy Vajdaságban a harmadikak vagyunk, ami a községeket illeti, Inđija és Palánka előzött meg bennünket. Tehát a száz lakosra Magyarkanizsa községben 3,13 véradás jut, ami egy átlag felüli számnak minősül.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Magyarkanizsai Egészségház is csatlakozott az önkéntes véradók toborzásához.

Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Mivel az egész országos covid-helyzet miatt sajnos a vérellátmány nagyon lecsökkent, valójában nem elégíti ki a lakosság szükségleteit a kórházakban, transzfúziós osztályokban, ezért mi dolgozók is mindig támogattuk, de a lakosságot is kérjük, hogy bármennyire nehéz is most eljutni a véradópontra, mégis tegyék meg, adjanak vért és mentsenek életet.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Magyarkanizsa községben egyébként a legtöbb akcióban részt vevő, aktív véradó egy oromhegyesi férfi, aki 105 alkalommal adott vért.

Gyólay Karolina
egészségház
Magyarkanizsa
Cseszkó Mónika
véradás
véradási akció
véradó
önkéntes véradás
önkéntes véradó

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű