Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Ahol az anyanyelv megőrzése a mindennapok kihívása

2023.02.21
17:25
2023.02.21
17:41
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából Pancsova város központi ünnepségét Sándoregyházán, a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthonban szervezték meg. Idén a művelődési műsorban résztvevők több településről érkeztek, és tizenhárom nyelven szólaltak meg.

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából Sándoregyházán már tizenötödik alkalommal szervezik meg Pancsova város központi ünnepségét.

Sándoregyházán többségében bukovinai székely magyarok és paltyén bolgárok élnek a később odatelepedett szerbekkel és más nemzetiségekkel együtt. A helyi Moša Pijade Általános Iskolában gyerek egyre kevesebb van, a családokban pedig főként csak nagyszülőkkel beszélik az anyanyelvet. Szakképzett tanárok foglalkoznak az anyanyelvápolással.

Almási Júlia, tanár: „Az anyanyelvápolás heti két óra. Hát, majdnem, sajnos azt kell mondani, hogy majdnem úgy tanuljuk sokszor, mint idegen nyelvet. Tehát a kiejtés nagyon nehéz, a magánhangzók különösen és, dehát, ott, ahol egy kicsi gyerek van, próbálkozunk, amennyire lehet."

A helyi Moša Pijade Általános Iskolában az oktatás szerb nyelven folyik, de a tanulók választható tantárgyként magyar és bolgár nyelvet tanulhatnak a nemzeti kultúra elemeivel.

Sanja Simić-Mijatović, iskolaigazgató: „A magyar nyelvet a tanulók kétharmada tanulja, ami azt jelenti, hogy ebben az iskolaévben közel 50 tanuló, a bolgár nyelvet pedig a tanulók egynegyede, tehát a 2022/23-as iskolaévben közel húsz tanuló. Minden tanulónak, aki a nemzeti közösséghez tartozik, lehetősége van környezetnyelvet is tanulni, és nem csak a nyelvet, hanem Sándoregyháza kultúráját, szokásait is."

A Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon termében a meghívott vendégek mellett több korosztályhoz tartozó résztvevők mutatkoztak be a művelődési műsorban. Idén is szavalatok, dalok, zene és tánc által mutatták be a nemzetiségek kultúráját és egyúttal a jellegzetes népviseleteit is.

Marko Guran, igazgató, Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon: „Idén kisebb jubileumot ünneplünk, tizenötödik alkalommal vagyunk együtt. A járvány és a bezártság némileg elválasztott a munkatársainktól, de lám, sikerült mégis összejönnünk az idén, és összeállítottunk egy tizenhárom nyelven bemutatott műsort."

A rendezvény fővédnöke Pancsova város, szervezői pedig egyebek között a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon, a Moša Pijade Általános Iskola, a Sándoregyházi Helyi Közösség, és a Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület.

anyanyelv nemzetközi napja
Sándoregyháza
szórvány
anyanyelvápolás

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű