Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aki teheti, adjon vért!

2021.04.16
12:30
2021.04.16
16:52
Forrás
Pannon RTV
Fogytán vannak a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet vértartalékai, ezért nagy szükségük van az önkéntes véradókra. Ma délelőtt Bácsföldváron volt véradási akció. Mindenkit arra biztatnak, ha véradó, éljen a lehetőséggel.

Rutinos véradó a bácsföldvári Latincsity Csaba: első alkalommal még katonaként önkénteskedett, azóta több mint nyolcvanszor adott vért: „Úgy érzem, hogy kicsit jobb a szervezetemnek is, ha állandóan felújítom a véremnek egy részét, valamint humánus okokból. Sok embernek szüksége van vérre műtétekkor, vérátömlesztéskor stb., tehát keresett a vér.”

Fiatal kora ellenére Horváth Attila sem először vett részt véradási akción: „18 éves voltam, amikor először adtam vért a futaki mezőgazdasági iskolában. Most adtam tizedik alkalommal. Azért kezdtem el, mert édesapám is adott, illetve hogy segítsek az embereknek, akik rászorulnak a vérre.”

Az elmúlt egy év visszaesése után az utóbbi időben ismét növekszik az önkéntes véradók száma. Nagy szükség is van erre, mert a Vajdasági Vérátömlesztő Intézetnek jelenleg fogytán vannak a tartalékai.

Dr. Miroslav Petković, orvos, Vajdasági Vérátömlesztő Intézet: „Az utóbbi 3-4 hónapban ismét kezd visszaállni az a szám, ami a járvány előtt volt, de még nem érte el azt a szintet. Nekem úgy tűnik, hogy Vajdaságban a vért adók között enyhén emelkedik a fiatalok száma, ők főleg középiskolások.”

Önkéntes véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy. A község területén legközelebb május 19-én, Óbecsén lesz véradási akció.

Vajdasági Vérátömlesztő Intézet
Bácsföldvár
véradás
véradási akció

Most

Népszerű