Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Áldatlan állapotok uralkodnak Horgoson

2021.12.03
16:09
2021.12.03
21:38
Forrás
Pannon RTV
A faluban egyre több a migráns - panaszolják a helyiek. Azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Az észak-bácskai településről már több hónapja nem gyűjtötték be, és nem szállították el a feltorlódott illegális bevándorlókat.

A helyiek állítása szerint a Horgoson és környékén megbúvó migránsok száma lassan elérheti az ezret is, hiszen naponta érkeznek újabb, kisebb-nagyobb migránscsoportok a településre, főképp a határövezetbe. A horgosiak azt mondják, nemcsak taxikkal jönnek, hanem menetrend szerinti autóbuszjáratokkal is, például Belgrád irányából, szervezetten, naponta akár ötvenen is érkeznek buszokkal.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ágoston Erika szerint, mivel a magyar határkerítésen nem tudnak átjutni a migránsok, számuk egyre csak nő. Hozzátette, a korábbi gyakorlattal ellentétben, az utóbbi időben nem gyűjtik be őket, és nem szállítják át az illegális bevándorlókat a befogadóközpontokba.

„- Valamikor a nyár folyamán, ősz elején valahogy, régen.
- És azóta ismét nagyon felszaporodtak?
- Én úgy látom, hogy igen, mert a központ elég jól tele van a migránsokkal, igen.
- Félnek tőlük?
- Azt, hogy félek tőlük, túlzás lenne mondani, de tartok tőlük, tartom a tisztes távolságot.
- Miért?
- Nem tudom, nem hordoznak-e betegséget, nem tudom, van-e náluk valami, amivel bántanának, vagy igazából nem egy bizalomgerjesztő kinézetűek.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Egy kisebb migránscsoporttal sikerült beszélnünk Horgos központjában. Ők a jobb élet reményében szeretnének eljutni az Európai Unióba.

„- Afrikaiak vagyunk. Európába szeretnénk menni.
- Miért?
- Dolgozni, egy jó munkahelyen, egy jobb életért, mert ott minden jobb.
- Rendben, de hogy akartok átjutni a magyar határon?
- Csakis gyalog. Valahogy átmegyünk.
- Próbáltál már átmenni a magyar határon?
- Igen. Mondom, próbáltam gyalog.
- Van pénzed? Valaki segít?
- Nem, nem. Nincs pénzem, azért is jöttem ide. Ha lenne pénzem, akkor vennénk papírokat, ezért ragadtunk itt.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Horgoson szinte minden bolt előtt migránsokkal lehet találkozni. Az mesélik a helyiek, hogy egész napjuk azzal telik, hogy bevásárolnak, telefonálnak, és terveiket szövögetik, hogyan jussanak be az EU területére.

A legtöbben továbbra is a határövezetben, a régi, elhagyott határőrségi épületekben húzódnak meg az illegális bevándorlók. A horgosiak elkeseredettek, félnek, hogy az egyre hidegebb időben a migránsok agresszívabbá válhatnak. A migránsok pedig azt mondják, türelmük véges, és akárhogyan is, de el fognak jutni Nyugat-Európába.

Horgos
migráns

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.