Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Az 1944-es magyar áldozatokra emlékeztek Topolyán

2021.11.14
18:18
Forrás
Pannon RTV
A kutatásokból származó információk szerint az észak-bácskai településről akkor több mint 200 személy tűnt el.

Topolyán is megemlékeztek az 1944-es őszén elkövetett atrocitások magyar áldozatairól. A legtöbb vajdasági településen mindenszentek, vagy halottak napján emlékeznek meg az 1944-es események magyar áldozatairól. Topolyán viszont november 14-én, mivel a legtöbb ember ezen a dátumon vesztette életét. Tomik Nimród, topolyai elnök, VMSZ: „A kivégzettek számát pontosan nem tudjuk. A kutatások szerint körülbelül 200 és 250 fő közé tehető azoknak a száma, akik eltűntek, de név szerint itt az emléktáblán 64 személy van, a későbbi kutatásokban pedig 87-88 személyről tudtuk bebizonyítani azt, hogy 1944 őszének áldozatai voltak.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A megemlékezésen Szatmári Adrián topolyai polgármester egyebek mellett azt mondta, hogy közösen kell dolgozni egy szebb jövő felépítésén és közösen kell nemet mondani és elutasítani az erőszakot és az egymás elleni uszítást. Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Fontosnak tartom, hogy emlékezzünk és, hogy beszéljünk a múltnak az eseményeiről, mert legyenek azok bármilyen szörnyűek is, azok a történelmünk részét képezik és lehetőséget adnak arra, hogy okuljunk, tanuljunk ezekből az eseményekből és közösen azon dolgozzunk, hogy ilyen és hasonló tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A megemlékezés végén a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a politikai szervezetek képviselői koszorúztak a Nyugati temetőben lévő emlékműnél, majd a Városi parkban gyertyagyújtással emlékeztek meg a topolyai áldozatokról.

megemlékezés
1944
magyar áldozatok

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű