Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Payeta Maurice

Az illegális sátortáborokat felszámolták, de az erdőkben sok a bevándorló

2022.11.22
21:37
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán akár több ezerre is tehető a migránsok száma. Hol vannak a legtöbben, hol alszanak, hogy jutnak ki a határig, és mik a terveik? Hogyan viselik el a migránsválságot a szabadkaiak? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Szabadkán akár több ezerre is tehető a migránsok száma. A befogadóközpont környéki illegális sátortáborokat felszámolták, de a környékbeli erdőkben továbbra is nagyon sok bevándorló rejtőzködik. A tehetősebbek szabadkai magánszállásokon és panziókban várnak arra, hogy útnak induljanak a nyugat-európai országokba, feltehetően embercsempészek segítségével. A városnak nincs olyan része, ahol ne lehetne migránsokkal találkozni.

Pannon RTV / Payeta Maurice

A szabadkai befogadóközpont szomszédságában nagyjából tíz nappal ezelőtt még egy nagy illegális migránstábor volt. Érdekes adat, hogy illetékesek azt mondják, hogy az illegális migránstáborokban általában a legtöbben marokkóiak vannak. Legutóbb is, amikor elszállították innen az illegális migránsokat, több mint háromszáz volt köztük a marokkói migráns. Azt is megtudtuk, hogy a szabadkai befogadóközpontban tartózkodó migránsok általában a makkhetesi erdő irányába mennek el, illetve a Tőzegbánya erdő felé, Palics irányába, és ott próbálnak meg átmenni a magyar határkerítésen.

A makkhetesi erdőben szemétkupacok láthatók minden irányban. Elhagyott sátrak, és stábunk láttán, menekülő migránsok. Az erdő mélyén kisebb-nagyobb kiásott lyukak, amit a hidegben alvásra, vagy megfigyelésre is használhatnak a migránsok, elhagyott sátorponyvák, és tűzhelyek.

Pannon RTV / Payeta Maurice

Bojan Šoralov szerint a migránshelyzet most ellenőrzés alatt áll Szabadkán. Tíz nappal ezelőtt még csaknem ötszázan voltak a befogadóközpontban, most a 200-250-en vannak, ami a központ normál kapacitása. A befogadóközpont környékén található illegális sátortáborokat pedig felszámolták, mondta az észak-bácskai körzetvezető. A tehetősebb migránsok magánszállásokon, panziókban szállhatnak meg, a törvények szigorú betartásával, tette hozzá az illetékes.

Szabadka központjában is sok a migráns. Ők azok, akik magánszállásokon vannak, hosszabb-rövidebb ideig. Úgy tudjuk, egy éjszakára 10-20 eurót fizetnek személyenként. Később, elmondásuk szerint, embercsempészek várják őket az erdőkben, de egyesek állítása alapján olyanok is vannak, akik hamis útlevéllel próbálnak meg átjutni Magyarország területére.

migránsok
Közügek
illegális bevándorlás

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.