Ugrás a tartalomra

Az MNT kulturális stratégiájáról tartottak közvitát Törökkanizsán

2023.11.28
14:15
2023.11.28
21:14
Forrás
Pannon RTV
A 2024 és 2029 közötti időszakra vonatkozó Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia tervezete felsorakoztatja az irányelveket, amelyek mentén az elkövetkező időszakban haladni terveznek.

A közvita elsődleges célja, hogy az érintettek, vagyis a kulturális intézmények munkatársai, a civilszervezetek képviselői elmondhassák észrevételeiket, meglátásaikat. A törökkanizsai Branislav Nušić Népkönyvtár igazgatója, Romhányi Gabriella elégedett a tervezettel.

„Szórvány településként nagyon sokat jelent a számunkra a kulturális stratégia kidolgozása. Igen terjedelmes dokumentumról van szó, amely által abban bízunk, hogy a könyvtár eddigi helyzetét még jobban javítja, még több sikert tudunk vele elérni, általa bővíteni a könyvállományt, az olvasók számát, rendezvényeinket népszerűsíteni.”

A közvita során több kérdés is felmerült már, például a színészek státusát illetően.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Megjelenik a stratégiában, magában is, hogy mennyire fontos az, hogy bizonyos intézmények tekintetében az ott dolgozók állandósítva legyenek, hiszen ez egy generális problémaként jelentkezik egész Vajdaság területén, ha úgy tetszik. Itt biztos, hogy lesz még tennivalónk. Sok esetben, az épületek, amelyekkel az egyesületek rendelkeznek, annak a státusával, illetve sok esetben nincsen rendezve, hogy saját épületben vagy nem saját épületben vannak, ez is folyamatosan megjelent.”

A kulturális stratégia közvitájának utolsó állomására november 30-án, csütörtökön, Szabadkán kerül sor.

MNT
kulturális stratégia
közvita
Fremond Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű