Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az önkéntes véradóknak köszönhetően stabilak a vértartalékok Szabadkán

2019-09-04
10:03
2019-09-04
17:39
Forrás
Pannon RTV
Míg több szerbiai egészségügyi intézmény is vérhiánnyal küzd, addig a Szabadkai Közkórházban a nagyszámú önkéntes véradónak és a véradási kultúrának köszönhetően stabilak a vértartalékok.

A Hagyományőrző Napok alkalmából ma délelőtt az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet Szerb Egyesületeinek Szövetsége a Vöröskereszt szabadkai városi szervezetével együtt szervezett önkéntes véradást, amelyen nagy számban vettek részt a polgárok.

A Szabadkai Közkórház vérátömlesztő szolgálatának terepi csoportja szerda délelőtt 8 és 11 óra között fogadta az önkéntes véradókat a Vöröskereszt szabadkai székházában. Sokan tettek eleget a felhívásnak, fiatalok és idősek egyaránt adtak életmentő folyadékot. Szegedi Ibolya már 40 éve önkéntes véradó: „Eredetileg a hivatásom is egészségügyi nővér. Akinek az a hivatása, hogy segítsen, az segít mindenütt, ahol tud. A véradás is nagy segítség. Regisztrált csontvelődonor is vagyok, tehát ahol tudok, ott segítek. Attól függetlenül, hogy már nyugdíjas vagyok, de ha hozzám fordul ma is bárki, bármilyen segítségért, ha tudok, ha megtehetem, nagyon szívesen segítek.”

A szerdai akció célja a Szabadkai Közkórház vértartalékainak gyarapítása volt, mondta el Nevena Lukić, a Szabadkai Vöröskereszt program-asszisztense: „A vajdasági szerbek egyesületeivel közösen, a Hagyományőrző Napok kísérőprogramjaként szervezte meg a Szabadkai Vöröskereszt ma ezt az akciót, amelyre nagyszámú polgártársunkat várunk, akik köztudottan nagymértékű humánusságukról ismertek. A szabadkaiak mindig az elsők között vannak, amikor jótékonykodásról beszélünk.”

Szabadka város vonzáskörzetében nagyjából nyolc-kilencezer állandó véradó van. A Szabadkai Közkórház transzfúziós osztálya heti két alkalommal, leginkább kedden és szerdán megy ki terepre, a véradóktól összegyűjteni a 450 milliliter vérmennyiséget. A férfiak 3 havonta, a nők pedig általában 4 havonta adhatnak vért.

Önkéntes véradó lehet minden egészséges személy, aki betöltötte a 18. életévét, egészen 65 éves életkorig és akinek nincs akut fertőző betegsége, megfelelő mennyiségű hemoglobinnal rendelkezik, rendben van a vérnyomása, nincs krónikus betegsége, illetve nem esett át műtéten az elmúlt hat hónapon belül, vagy ebben az időszakban nem tetetett testébe pirszinget, vagy nem tetováltatta magát. Ezek mellett más kitételeknek is eleget kell tenni. A Szabadkai Közkórház több szerbiai egészségügyi intézménnyel ellentétben, nem küzd vérhiánnyal - emelte ki Dr. Pintér Kabai Andrea, transzfúziós szakorvos: „Örömmel mondhatom, köszönve az önkéntes véradóinknak, akik nap mint nap szép számban látogatnak el úgy a transzfúziós szolgálatba, mint a terepi akcióinkra, a Szabadkai Közkórház ebben a pillanatban is stabil vértartalékokkal rendelkezik.”

A vércsoportok eloszlása arányos a véradás és a vérfelhasználás tekintetében. Térségünkben leggyakoribb az A pozitív, majd a nulla pozitív vércsoport, az AB negatív pedig a legritkább. Az utóbbi időben egyetlen esetben sem volt szükség az önkéntes véradók riasztására, köszönve annak, hogy még a nyári hónapokban is rendszeresen adtak vért a szabadkaiak, sőt ebben az időszakban a hazatérő vendégmunkások is nagy számban jelentkeztek - tette hozzá a doktornő.

önkéntes véradás
önkéntes véradó
Szabadkai Közkórház
Hagyományőrző Napok
Vöröskereszt
Szabadka

Most

07:41, Frissítve: 07:50

Járványhelyzet Magyarországon

Meghalt 5 beteg és 3.756-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.