Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az óvodapedagógusok digitális írástudása volt a középpontban

2022.10.01
13:55
2022.10.01
16:08
Forrás
Pannon RTV
Korszerű oktatástechnológia címmel ingyenes továbbképzést tartottak Szabadkán az óvodapedagógusok részére. A kurzust az MNT az e-Régió Civil Szervezettel karöltve szervezte meg.

A tartalmát úgy állították össze, hogy az segítse az óvodapedagógusok munkáját a projektmódszerre történő átállásban.

24 óvónő vett részt a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában megszervezett egynapos képzésen. A Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményből, valamint a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményből érkeztek az óvónők. Laudisz Nánási Mónika, a kelebiai Eprecske óvoda óvónője elmondta, az ő munkájukban is alapkövetelmény a digitális írástudás.

„Azért jelentkeztem, mert szeretném bővíteni tudásomat az informatikával és a számítógéppel kapcsolatban. Vannak dolgok, amiket tudok, de elég hiányos és szeretném ezt bővíteni.”

Szövegszerkesztést, táblázatkezelést és prezentációk készítését sajátíthatták el az óvónők. A képzés legnagyobbrészt gyakorlatközpontú volt, minimális elmélettel.

Námesztovszki Zsolt, az e-Régió Civil Szervezet elnöke: „Technikai szempontból, illetve informatikai részről ez úgy néz ki, hogy szövegszerkesztéssel fogunk dolgozni és ezt megnyitjuk minden esetben az online lehetőségek felé, tehát a felhőbe feltöltik az elkészült munkákat. Ugyanezt táblázatkezeléssel, prezentációkészítéssel, illetve hoztunk néhány olyan applikációt, alkalmazást, amit hatékonyan tudnak az óvodában, az óvodai csoportokban használni.”

A szabadkai képzésen kívül még öt hasonló tanfolyamot tartanak október folyamán és november első szombatján: Topolyán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán és Óbecsén, amelyekre több mint 160 óvónő jelezte a részvételi szándékát. A cél az óvodapedagógusok digitális kompetenciájának, illetve írástudásának fejlesztése.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Olyan ismeretekkel ruházzuk fel az óvodapedagógusokat, amelyeket a későbbiek során a munkájukban alkalmazni tudnak, és a képzés struktúrájánál elsődleges szempont volt az, hogy úgy állítsuk össze a képzés tartalmát, hogy segítsük az óvodapedagógusokat abban, hogy könnyebben átálljanak az új módszerre, a projektmódszerre, valamint hogy megismerkedjenek olyan IKT-eszközök használatával, amelyeket a mindennapi munkájukban a későbbiek során alkalmazni tudnak.”

A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

digitális fejlesztés
óvónő
MNT
Námesztovszki Zsolt
továbbképzés
Szabadka
óvodapedagógus

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:03, Frissítve: 22:33

Fejlesztések Csóka községben

Naperőmű Egyházaskér határában, turisztikai, rekreációs és sportolási célú horgásztó Feketetón - csak néhány, azon beruházások közül, amelyek a következő időszakban megvalósításra kerülnek Csóka községben.
20:29, Frissítve: 21:57

Oroszok Tavankúton is

Már nem csak Belgrádban, Újvidéken vagy Szabadkán, hanem a környező falvakban is vásárolnak ingatlanokat az Oroszországból ideérkező családok. Tavankúton, Hajdújáráson és Királyhalmon is érdeklődnek az olcsóbb házak iránt.
18:52, Frissítve: 21:56

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.