Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az óvodapedagógusok digitális írástudása volt a középpontban

2022.10.01
13:55
2022.10.01
16:08
Forrás
Pannon RTV
Korszerű oktatástechnológia címmel ingyenes továbbképzést tartottak Szabadkán az óvodapedagógusok részére. A kurzust az MNT az e-Régió Civil Szervezettel karöltve szervezte meg.

A tartalmát úgy állították össze, hogy az segítse az óvodapedagógusok munkáját a projektmódszerre történő átállásban.

Pannon RTV/Csipak Edvin

24 óvónő vett részt a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában megszervezett egynapos képzésen. A Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményből, valamint a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményből érkeztek az óvónők. Laudisz Nánási Mónika, a kelebiai Eprecske óvoda óvónője elmondta, az ő munkájukban is alapkövetelmény a digitális írástudás.

„Azért jelentkeztem, mert szeretném bővíteni tudásomat az informatikával és a számítógéppel kapcsolatban. Vannak dolgok, amiket tudok, de elég hiányos és szeretném ezt bővíteni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szövegszerkesztést, táblázatkezelést és prezentációk készítését sajátíthatták el az óvónők. A képzés legnagyobbrészt gyakorlatközpontú volt, minimális elmélettel.

Námesztovszki Zsolt, az e-Régió Civil Szervezet elnöke: „Technikai szempontból, illetve informatikai részről ez úgy néz ki, hogy szövegszerkesztéssel fogunk dolgozni és ezt megnyitjuk minden esetben az online lehetőségek felé, tehát a felhőbe feltöltik az elkészült munkákat. Ugyanezt táblázatkezeléssel, prezentációkészítéssel, illetve hoztunk néhány olyan applikációt, alkalmazást, amit hatékonyan tudnak az óvodában, az óvodai csoportokban használni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A szabadkai képzésen kívül még öt hasonló tanfolyamot tartanak október folyamán és november első szombatján: Topolyán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán és Óbecsén, amelyekre több mint 160 óvónő jelezte a részvételi szándékát. A cél az óvodapedagógusok digitális kompetenciájának, illetve írástudásának fejlesztése.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Olyan ismeretekkel ruházzuk fel az óvodapedagógusokat, amelyeket a későbbiek során a munkájukban alkalmazni tudnak, és a képzés struktúrájánál elsődleges szempont volt az, hogy úgy állítsuk össze a képzés tartalmát, hogy segítsük az óvodapedagógusokat abban, hogy könnyebben átálljanak az új módszerre, a projektmódszerre, valamint hogy megismerkedjenek olyan IKT-eszközök használatával, amelyeket a mindennapi munkájukban a későbbiek során alkalmazni tudnak.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

digitális fejlesztés
óvónő
MNT
Námesztovszki Zsolt
továbbképzés
Szabadka
óvodapedagógus

Most

11:10

A FIFA megbüntette Szerbiát

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség megbüntette Szerbiát a koszovói térképet ábrázoló zászló miatt, amelyen a „Nem adjuk meg magunkat” felirat szerepelt. A zászló a szerb válogatott öltözőjében volt a brazil meccs előtt.

Népszerű

Holtrészeg sofőrt kaptak el Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Néphősök utcában állították meg a rendőrök szombaton azt a sofőrt, akiről hamarosan kiderült, szó szerint holtrészegen, 3,85 ezrelékes véralkoholszinttel vezette járművét.