Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Az újvidéki razzia 81. évfordulójáról emlékeztek meg

2023.01.23
16:13
2023.01.23
17:47
Forrás
Pannon RTV
1942 januárjában mintegy 1300, főként szerb, zsidó és roma nemzetiségű ember vesztette életét a razzia során. Ma a központi megemlékezést a Duna-parton levő Család emlékműnél tartották.

Vannak dátumok, amelyek nem csak a történelem részét képezik, hanem számunkra és a jövő generációk számára is leckét jelentenek. Az újvidéki razzia eseményei is egy ilyen dátumnak számítanak – mondta a megemlékezésen Milan Đurić, Újvidék polgármestere: „Újvidék megtanulta, hogy együtt kell élnie a szomorú januárral itt a Család emlékműnél. Ez az emlékmű városunk történelmének legszomorúbb napjait jelképezi. De ugyanakkor figyelmeztetés is arra, hogy az emberségességnek mindig győznie kell a gyűlölet és az embertelenség felett.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Szerb Ortodox Egyház nevében Isihije valjevói püspök, a zsidó közösség nevében pedig Isaac Aziel szerbiai főrabbi emlékezett meg az áldozatokról: „A náci Németország valóban félt a zsidóktól. Ez a félelem, ami az anyagi és politikai hatalmat illeti, teljesen alaptalan volt. Semmi sem lehet nevetségesebb, mint elképzelni azt, hogy bármilyen racionális alapja is van annak, hogy egy nagy történelmi katonai hatalom féljen az úgynevezett világzsidóság hatalmától. Semmi sem állhat távolabb a valóságtól, mint a Németország elleni zsidó összeesküvés őrült gyanúja. De ez a félelem mégis valós volt. Valóságosabb minden félelemnél, amelyet az emberek érezhetnek az őt fenyegető felsőbbrendű, anyagi vagy politikai erőkkel szemben.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Család emlékműnél mások mellett Milan Đurić, Újvidék polgármestere, a Tartományi Képviselőház nevében Pásztor István elnök koszorúzott. A Belgrádi Magyar Nagykövetség, a szerb katonaság, valamint zsidó és roma közösségek képviselői is koszorúztak.

A razzia fő felelőseit még 1943-ban, a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták. A második világháború után Budapest kiadta Jugoszláviának a fő vétkeseket, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket. Az 1942-es hideg napok után 1944-45-ben, a jugoszláv katonai közigazgatás idején bírósági eljárás nélküli megtorlásba kezdtek a partizán alakulatok Vajdaságban. Ennek áldozatául nem csak magyarok estek, hanem másként gondolkodó szerbek és vajdasági svábok is. Tomislav Nikolić akkori szerb és Áder János akkori magyar államfő 2013-ban közösen hajtott fejet Csúrogon a két nemzet áldozatainak emléke előtt, a történelmi megbékélés jegyében. Áder pedig korábban a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért a második világháború idején a magyarok által elkövetett büntetettekért.

újvidéki razzia
Újvidék
Milan Đurić

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.