Ugrás a tartalomra
TANJUG/JAROSLAV PAP/an

Az Újvidéki Vásár csarnoka kész a koronavírusos betegek fogadására

2020-04-02
17:53
2020-04-02
18:19
Forrás
Pannon RTV
Az enyhe tünetekkel rendelkező betegek érkeznek az Újvidéki Vásár területére, ahol egészségügyi személyzet figyel rájuk.

A Vajdasági Klinikai Központ irányítása alá helyezték az Újvidéki Vásár egyes számú csarnokát, amely mától készen áll a koronavírusos betegek fogadására. A szükséges felszerelést és berendezéseket a város önkormányzata, a fekvőhelyeket pedig a szerb katonaság biztosította. A csarnokot az önkormányzat és a katonaság munkatársai, valamint önkéntesek alakították át ideiglenes kórházzá.

Az Újvidéki Vásár csarnokába az enyhe tünetekkel rendelkező koronavírusos betegeket helyezik el. Az egészségügyi dolgozók felkészítése már befejeződött. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint az elkülönítés célja az, hogy az ott elhelyezett páciensek ne tudják megfertőzni a családtagjaikat, illetve a környezetükben élő embereket. „Teljesen fel vagyunk szerelve minden szükséges védőfelszereléssel, illetve berendezéssel. Az itt dolgozó orvosok Vajdaság egész területéről érkeznek. Elsők között általános orvosok, valamint különféle intézetek orvosai fognak itt dolgozni, akik jelenleg nem a frontvonalon, azaz a kórházakban teljesítenek szolgálatot.”

Az újvidéki vásárcsarnokot 1000 fő befogadására tervezték, az egyes csarnokban mintegy 500 páciens helyezhető el. Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Szerbia: „Ez nem egy szálloda. Ez egy olyan hely, ahol a pácienseknek is hozzá kell járulniuk a higiénia fenntartásához és a házirend betartásához. Ez a hely a gyógyulásunkra lett kijelölve. Ide nem szórakozni jövünk, de előre van látva az alapvető igények kielégítése. Napilapokat, hetilapokat lehet olvasni, internet elérhetőség is van, televíziót lehet nézni, zuhanyozni lehet, és naponta háromszor étkezni. Pihenni lehet, illetve gondot viselni az egészségről, hiszen a páciensek ezzel a céllal érkeznek ide.”

A csütörtök reggeli adatok szerint a Vajdasági Klinikai Központban összesen 80 koronavírusos beteget kezelnek, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. A reggeli adatok szerint március 6-a óta az egészségügyi intézményben öt ember halt meg koronavírus-fertőzés okozta szövődmények miatt.

Újvidéki Vásárcsarnok
koronavírus
betegek
Aleksandar Vulin
Zoran Gojković

Most

Népszerű